dimarts, 17 de febrer del 2009

DIARI D'UNA CONVIVÈNCIA. CONDEGA 2004 11/19

DES DE CONDEGA
Dimarts, 10. Entre reunions i festes van passant els dies...
Avui a les tres hem tingut una reunió a l’alcaldia per parlar del tema de La Fraternidad: cessió d’un terreny de més de 1000 mts2 per al projecte i formalització d’aquesta cessió amb un document oficial que garanteixi la donació en cas que hagués canvis polítics a l’Ajuntament a les properes eleccions.
Assistents: Sr. Alcalde, D. René Lira, advocadessa de l’alcaldia, Estela, Kurt, Christa i jo.
En Kurt comença la reunió exposant el problema: per a aconseguir diners a Àustria necessiten que tot el procés sigui legal i oficial. La Fraternidad en aquests moments no té personeria jurídica i per tant no pot ser titular de cap propietat.
L’advocadessa explica quins son els passos a fer: elaborar els estatuts del col.lectiu La Fraternidad i sol.licitar la personalitat jurídica, (procés llarg i car: 1500 US$), i paral.lelament aixecar un plànol topogràfic per fer la desmembració del terreny, fer les escriptures davant notari... Elaboració de plànols, pressupostos... De totes maneres, amb el document (constància) expedit per l’alcaldia de cessió del terreny ja esta assegurada la “posesión”, que no li poden prendre encara que l’alcaldia passes al Partit Liberal.
10’15 p.m.
Acabo d’arribar d’una celebració d’aniversari de la prof. Irma i de no sé exactament qui més. La veritat es he disfrutat molt del sopar i, sobre tot, de la conversa i de l’ambient.
Ens hem trobat en un local, al costat de casa, el “Tambo”, una mena de pub-disco amb molt bona música. Eren unes 10 persones, components del grup “Domingos culturales”. Abans d’iniciar el sopar m’han explicat les activitats que fan amb els nens i joves de les escoles: festes, concursos, competicions...amb premis petits que els estimulen la participació. Compten amb la col.laboració de comerciants i gent del poble. Tenen una gran capacitat d’imaginació i organització. Ens donen lliçons en molts aspectes.
La majoria del grup eren mestres. El que portava, però, la veu cantant era el responsable de la campanya electoral del Frente a Condega, Carlos Herrera, un senyor entrat en la cinquantena que porta amb la seva dona el local Tambo. Amb el sopar, regat amb Flor de Caña, la conversa ha anat derivant cap al tema polític. Tots eren sandinistes destacats. En Carlos te una conversa fluida; amb un llarg historial revolucionari, format a Cuba com a especialista en anàlisis política, dirigent dl FSLN i exiliat a Veneçuela a l’època de Somoza. Sandinista però no dogmàtic-danielista, partidari de Victor Hugo Tinoco com a candidat a la presidència a les eleccions del 2005.
Ha estat una tertúlia molt agradable.
Dimecres, 11. Un taller a “La Fraternidad”
A les 8’30 a.m. estava programat un taller sobre drogodependències a La Fraternidad dedicat als nois/es mes grans.
Eren quasi les 9 i encara no ha arribat el capità de la policia que ha de participar en el taller. Tampoc ha arribat un senyor exalcohòlic que ha de participar també. Comencen sense la presència d’aquestes persones amb una explicació de les promotores i promotors sobre uns cartells manuscrits penjats a la paret: per que les drogues son un problema social, classificació de les drogues, conseqüències del seu consum....
A les 9’30 arriba el policia. Mentre la conferenciant parlava del vici del tabac, el capità es fumava una cigarreta a la porta del local.
D. Enrique, el exalcohòlic explica el seu testimoni amb un estil directe i viu. Es membre del programa “Alcohólicos anónimos”. Mot interessant, tot i que massa llarg.
El capità de policia va fer una xerrada molt dispersa, però plena d’exemples de la vida quotidiana i de l’actuació policial....
Al final reparteixen galetes i frescos en bosses de plàstic.
Han assistit unes 8 noies i 13 nois. La majoria son alumnes de l’Institut Nacional del torn de tarda. Els alumnes han seguit amb interès, malgrat la llargada de mes de dues hores: ha hagut silenci i ordre, però escassa participació. Semblen molt tímids.
L’exposició de les promotores, en general, ha estat fluixa, mera lectura dels cartells elaborats a partir d’informació de manuals.
A les 2 m’he trobat a la Casa de Cultura amb Leonel Calero. M’ha explicat la feina feta des d’aquesta institució: investigacions sobre tradicions orals, arqueologia, recuperació del patrimoni...Porten 18 anys de treball. Em parla de possibles projectes... Estan preparant un llibre sobre Condega...
Pensem en la possibilitat d’establir algun tipus de contacte-intercanvi amb el Museu Arqueològic de Banyoles i el Centre d’estudis comarcals. Ja veurem com es pot concretar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada