diumenge, 15 de febrer del 2009

VIATGE A GÀMBIA. KEREWAN 2001 1

Durant el mes d'agost de l'any 2001, cinc persones, dues d'elles membres de Banyoles Solidària, i tres acompanyants vàrem anar a Kerewan amb la finalitat de continuar els nostres contactes amb la comissió del poble—Kerewan Jiriwa Kafoo—i, en general, amb la gent d'allà . En realitat, explicar un viatge i estada a Gàmbia pot ser tema gairebé per a un llibre, però haurem de limitar les nostres explicacions,
El nostre objectiu era fer un seguiment dels petits projectes que s'havien consensuat per a l'any 2001. Donada la nostra poca capacitat monetària i el petit ajut que ens aportava l'Ajuntament de Banyoles per a la comunitat de Kerewan—200.000 pts.—ens havíem proposat portar medicaments a Kerewan i a Diabugu (destinats a la malària) i també als hospitals de Basse i Yerawaol, a més de comprar i portar al poble un molí per tal que la comunitat pogués moldre els cereals amb més comoditat.

PREPARANT ELS PROJECTES; OPTIMISME INICIAL.
Ens havien dit que era millor comprar el molí a Dakar, ja que aquí es fa difícil trobar molins que molguin farina per deixar-la fina, i no sabíem que se'n podien trobar de la mateixa marca a Gàmbia. (Sí que se'n troben, més cars, però amb menys dificultats de transport). Així que amb l'acompanyament i l'ajut de la Nené Djiallo (que té dos germans a Banyoles) vàrem fer les gestions necessàries per comprar el molí. Primer problema —solventat ràpidament per la Nené—:els bancs eren tancats i ens volien cobrar una bona comissió per passar els francs francesos a francs sefes (sort que no dúiem pessetes!!). Però la Nené sabia un lloc en el qual ens farien un canvi millor. I ja ens tens a tots, amb la Dolors i en Sergi, en una petita habitació darrera una botiga fent els pertinents canvis amb els canvistes. Tots suàvem talment com si fóssim en una sauna!! I no sols per la calor, ja que dúiem a sobre més de mig milió de pessetes i realment érem els únics estrangers no sols a la botiga sinó també a tot el barri, i en aquells moments no érem ni tan sols els únics blancs ja que més aviat érem dos vermells acalorats i xops. Però amb el canvi hi vàrem guanyar 25.000pts. Va valer la pena.

El molí encara no estava muntat però ens varen dir que no hi havia cap problema, que passats tres dies el deixarien en un poble de Senegal que es diu Koussanar, per on passa la carretera principal, i que es troba a uns 50 Km (passant pel bosc) de Kerewan. L'havien de deixar a casa de l'alcalde i, teòricament, arribaria primer el molí que nosaltres. Però també havien d'arribar primer les 12 caixes de medecines que ens havia donat l'Associació Dr. Trueta de Vic. I ni la Sílvia ni en Sergi ni en Jordi no varen veure res de res, i la Dolors i en Foday tan sols varen veure el molí, just la nit abans de marxar de Gàmbia!!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada