dimarts, 11 d’octubre del 2011

DOCUMENTAL INTERESSANTÍSSIM


ESTRANGER A CASA MEVA.
SER D'UN LLOC I SENTIR-SE D'UN ALTRE
Publicat a la web de la Coordinadora d’ONG Girona i comarques.
«Estranger a casa meva» és un documental que pretén donar una visió humana del fenomen migratori a llarg termini a través d'un viatge als orígens de seu protagonista, en Sidi Coulibaly. Retornant a aquests orígens, entendrem i veurem els valors i somnis que fan moure alguns catalans d'origen estranger per tal d'ajudar als seus mitjançant les remeses i el codesenvolupament. El documental es podrà veure el proper divendres 14, al Centre Cívic Banyoles, a les 8 del vespre. Aquest acte donarà el tret de sortida a la III Trobada de Codesenvolupament de les comarques gironines, que tindrà lloc dissabte 22.
El documental, de Marc Planagumà i Núria Pascal, està realitzat i produït per produccions Minnim SC amb el suport del Consell Municipal de Cooperació d'Olot i l'Obra Social Unnim.
En Sidi va néixer a Mauritània, però fa 27 anys que va venir a Europa i ja té nacionalitat i passaport espanyols. Viu a Banyoles amb la seva primera dona i els seus 4 fills, però sempre que pot, torna a l'Àfrica per visitar la família.
El documental segueix en Sidi en un d'aquests viatges a casa seva, on li cal un visat per poder entrar. A través d'aquest viatge coneixerem què hi ha darrera dels immigrants africans amb qui convivim cada dia: quines són les seves obligacions i responsabilitats. Acompanyant en Sidi, veurem com amb el seu sou de Catalunya ha de mantenir tres famílies i comprovarem quanta gent depèn del seu treball.
Ens acostarem als seus orígens i ens podrà explicar en primera persona per què, tinguin molts o pocs recursos sempre tenen tants fills, per què tenen més d'una dona... i com se sent tornant a una casa que és la seva, però on ja és un estranger. Seguint-lo, veurem com l'ajuda als seus és el principal motor de la seva vida. Per això, juntament amb altres companys mauritans que viuen a Europa va crear fa deu anys una entitat amb l'objectiu de cercar fons per ajudar a millorar les condicions de vida del poble on van néixer: Diogountouro, el que es coneix com a codesenvolupament.
En acostar-nos més a la vida d'en Sidi, trobarem una paradoxa pròpia de la globalització i del fenomen migratori: ser d'un lloc i sentir-se d'un altre. Per una banda, les seves obligacions legals, els impostos i les taxes, els paguen a Catalunya, per mantenir la sanitat, l'educació i les ajudes socials d'aquí. Però... i les seves obligacions morals? la gent a qui més estima es troba sense aquests recursos i mor per falta d'atenció mèdica i pateix la manca de mitjans per subsistir. Què poden fer-hi ells des d'aquí?
Aquest documental, filmat entre Catalunya, Dakar (Senegal) i Diogoutouro (Mauritània), intenta mostrar com es viu aquest dilema des del punt de vista dels seus protagonistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada