dimecres, 30 d’octubre del 2013

ESTADA DE L'ÀLEX A NICARAGUA 2013. CRÒNICA 9

CONDEGA, 28-10-13

Avui fa exactament 15 anys que el huracà Mitch va assolar Centreamèrica, deixant mort i destrucció al seu pas. Encara molta gent recorda aquella data amb angoixa. La climatologia sempre amenaça aquests pobles, com l’espasa de Damocles. Avui, sense el drama del huracà, molts camperols pateixen l’angoixa del dia a dia. No fa gaires dies, els frijoles tendres que acabaven de néixer van estar a punt de morir per la sequera de vàries setmanes. Unes pluges oportunes els van revifar. Avui, després de pluges intenses els darrers dies, s’estan podrint per excés d’aigua.

Visita a la Comunitat SEGUNDO MONTES d’El Salvador 
El dimecres, 23 d’octubre, vaig fer una escapada a la comunitat germana amb la què Banyoles Solidària està cooperant des de fa molts anys. Des de Condega hi ha unes sis hores de bus fins a la cruïlla on em va recollir Javier amb el “pick-up” del SILEM. Des d’aquest punt fins a la Comunitat n’hi ha uns 45 minuts.

La Comunitat porta el nom d’un dels jesuïtes, (el pare Segundo Montes, nascut a Valladolid), assassinat a la Universitat de San Salvador durant la brutal repressió de la dictadura militar dels 80. Ell havia acompanyat la comunitat durant els llargs anys de l’exili al campament de Colomoncagua (Hondures).


Escola Especial “la Escuelita”, l'últim projecte que recolzem des del Pla de l'Estany. Acollidora i molt ben il·luminada.
És una comunitat amb un alt grau d’organització, principalment en el camp educatiu. Crec que aquesta organització i esperit de lluita és l’herència que va deixar la mai oblidada Mercedes Ventura, morta en un desgraciat accident de carretera ara fa cinc anys. La seva filla, Lelin, ha agafat el relleu i continua treballant de manera abnegada i exemplar per la comunitat des del SILEM (Sistema Local de Educación del Municipio de Meanguera).
La Lelin i el jove Roberto, la seva mà dreta en el treball amb els joves, m’han acompanyat durant aquesta breu estada en la Comunitat.
Des de que vaig visitar la Comunitat per primer cop, deu fer uns 15 anys, he observat molts canvis, la majoria molt positius: millores urbanístiques i d’infraestructures (tots els carrers adoquinats, cases molt dignes, i fins i tot algunes molt maques, les de famílies que reben “remeses”, aigua potable a les cases, electrificació). Ja no queda cap “xampita” de fusta, llaunes i plàstic. A diferència del que veig cada dia a Nicaragua, quasi no es veu una ampolla o bossa de plàstic al terra. N’hi ha molta neteja al carrer. Però les millores més notables crec que son els avenços en el camp de l’educació i serveis socials: guarderies, escoles, Institut Nacional, Institut Tecnològic de grau superior, Escola de Música i Art (única a tot el país), biblioteca, hospital, Museu d’història de la Comunitat (amb presència basca i catalana), centres d’atenció a minusvàlids i afectats per la guerra, programa d’Educació Física i Mental pels avis, grups musicals de gran qualitat, com el Grupo Morazán, canals de ràdio i TV, grups de joves molt actius, murals de gran bellesa i profund significat...

Escola Especial “la Escuelita”, l'últim projecte que recolzem des del Pla de l'Estany. Decorada amb materials reciclats.
Vaig tenir el goig de poder assistir a un assaig del Grupo Morazán, invitat per la seva directora, la belga Mia, que acompanya la Comunitat des dels anys de l’exili. Però no va ser un assaig, va ser un autèntic concert!!! Vaig disfrutar molt.
Els dos dies que vaig ser-hi a la Comunitat vaig trobar diferents col·lectius fent capacitacions, p.ex., mestres, pares-mares i alumnes formant-se en un nou programa, impulsat pel govern del FMLN, sobre escoles integrades.
Casualment vaig tenir la sort de poder assistir a la celebració dels 15 anys de la filla de la Lelin. És una fita molt important en la vida de les joves centreamericanes i la celebren amb molta solemnitat. En aquest cas va ser senzilla i familiar, amb sopar, regals i pastís.



Escola Especial “la Escuelita”, l'últim projecte que recolzem des del Pla de l'Estany


Escola Especial “la Escuelita”. Lelin, Àlex i una mestra d'educació especial.

Els avis i iaies remenant l’esquelet                                       


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada