diumenge, 16 de juny del 2013

LELIN A RÀDIO BANYOLES


DATA: 05/06/2013:
Societat » Solidaritat 
Banyoles Solidària dóna a conèixer els projectes implantats a la comunitat de Segundo Montes a El Salvador
BANYOLES: 
Banyoles Solidària dóna a conèixer els projectes implantats a la comunitat de Segundo Montes a El Salvador. Dins aquests projectes de la ONG hi ha l'obertura de 14 escoles i 1 escola d'educació especial, a més de beques que reben una trentena de famílies.

Banyoles Solidària és una ONG que treballa potenciant la solidaritat entre persones, pobles i cultures des de l'any 1994. Un dels punts on s'ha incidit més al llarg d'aquests anys és la comunitat Segundo Montes a El Salvador. La responsable dels projectes a El Salvador, Lelin Ventura, ha explicat a aquesta emissora, aprofitant que ha vingut de visita a Banyoles uns dies, que un dels problemes principals d'aquesta comunitat és que els joves només poden estudiar fins a nivell de batxillerat. La majoria d'estudiants no poden accedir a la universitat ja que el 80% són fills de mares solteres i econòmicament els és impossible. Així doncs, opten per quedar-se a casa treballant el camp o corren el risc d'anar als Estats Units, on les oportunitats tampoc estan assegurades.

Un dels responsables de Banyoles Solidària, Josep Callís, ha explicat en una entrevista a aquesta emissora que els seus projectes a dos altres països. A Gàmbia, on es treballa prioritàriament en la potenciació de la funció de la dona, a més del treball agrícola i la construcció d'un pou d'aigua. I a Nicaragua, on s'han creat microcrèdits: ajudes perquè famílies i persones individuals puguin muntar el seu negoci o invertir en el seu hort; a més de beques escolars. A El Salvador, la tasca es basa en l'àmbit educatiu i en donar suport a la comunitat indígena.

Així doncs, l'aportació de Banyoles Solidària a aquest projecte és la de donar beques als joves perquè puguin ampliar els seus estudis. També ofereixen ajudes econòmiques a les famílies, han ampliat les brigades mèdiques i, gràcies a la ONG banyolina s'han creat 14 escoles i una escola d'educació especial.

Lelin Ventura és aquests dies al Pla de l'Estany per donar a conèixer els projectes i fer contactes amb administracions, entitats i col·laboradors.

L'entrevista completa amb els responsables de l'entitat s'emetrà a Ràdio Banyoles a l'Informatiu de la Tarda a 2/4 de 7.
ARXIUS D'AUDIO:
Escoltar Banyoles Solidària dóna a conèixer els projectes implantats a la comunitat de Segundo Montes a El Salvador 2013-06-05
http://arxiu.radiobanyoles.cat/39%20-%20D20130605_H1830_D20130605_H1900.MP3
TAGS: Segundo Montes, Banyoles Solidària
L'"Escuelita" serà la futura escola d'educació especial a Segundo Montes.

LELIN A DIARI DE GIRONA

DdG. CONTRACORRENT
LELIN VENTURA
“De petita vaig veure com els militars tallaven a el cap a un noi al camps de refugiats”

LELIN VENTURA
RESPONSABLE DE LA COMUNIDAD SEGUNDO MONTES (El Salvador)
“La meva mare va lluitar amb armes i jo sense, però sempre amb el mateix rumb”
Lelin Ventura defensa que en ocasions es fa necessari prendre les armes. Entrevista de Albert Soler. Girona.
La salvadorenya Lelin Ventura és aquests dies a Banyoles, convidada per Banyoles Solidària, per donar a conèixer els projectes que estan realitzant a la comunitat Segundo Montes del seu país.
P: Lelin és un nom?
R: Sóc filla d'un comandant de la guerrilla del Salvador i la meva mare va ser també guerrillera... a més de missionera. Com que estaven buscats, ens van canviar el nom als fills perquè no ens localitzessin. I l'he mantingut com a homenatge. Jo em deia Areli Rodríquez.
P: Un pare i una mare no gaire convencionals, pel que sembla.
R: Gens. Van decidir lluitar contra els abusos que hi havia contra els camperols d'El Salvador. La meva mare després va ser pionera en educació popular, perquè el país hi havia un 85% d'analfabetisme.
P: Ha heretat el seu esperit guerriller?
R: He, he. S'intenta, a la comunitat Segundo Montes ens hem implicat molt en l'educació dels joves, també fent accions en favor dels camperols. En fi, es tracte de seguir una mica la feina que la meva mare va deixar. Ella va lluitar amb armes, i jo sense, però sempre cap el mateix rumb.
R: Recorda alguna cosa de la guerra?
R: Una imatge impactant que no m'abandona és que alguna vegada havia acompanyat la mare a un soterrani on curaven els ferits de guerra. Jo aguantava la làmpada, i recordo els crits de dolor.
P: Una visió dura, per a una nena.
R: També recordo quan era al campament de refugiats, que hi van entrar els militars i van tallar el cap a un noi. Són coses que van passar fa 23 anys, però sembla que hagin passat ahir. La guerra ens ha deixat marques a tots.
P: Afortunadament ara hi ha pau.
R: Però encara hi ha molta feina a fer. Hi ha barris on les famílies han de pagar a bandes de delinqüents un tant cada mes perquè no els matin els fills
P: Què està canviant a sud-amèrica?
R: Que almenys ara tenim lliure expressió. I que l'educació és més universal. Potser sembla poca cosa, però per nosaltres és molt.
P: Tenir el EUA de veí és positiu o negatiu?
R: Per nosaltres és dolent. L'únic positiu és que hi ha companys que hi poden anar a treballar per ajudar les famílies. Però és el país que va donar suport al militars que massacraven els camperols d'El Salvador.
P: Hi ha ocasions en què agafar les armes està justificat?
R: Mmmm (pensa). Si tornéssim als temps d'abans, que quasi ho estem fent, diria que sí.

diumenge, 9 de juny del 2013

BS A L'IES PLA DE L'ESTANY




Aquest divendres passat vam tenir el goig de participar en la festa que l'IES Pla de l'Estany va celebrar el seu institut. Va ser un acte entranyable on es van explicar els processos i resultats de diferents projectes solidaris portats a terme pels seus alumnes i professors. 
Un d'ells va poder fer lliurement de 200 €! a l'entitat Banyoles Solidària per apadrinar una nineta amb hidrocefàlia que forma part del grup de nens i nenes amb discapacitat de Condega, agrupats sota l'organització estatal nicaragüenca Los Pipitos. Amb emoció continguda l'Àlex rep el taló i lliure als representants del projecte un certificat on consten les dades de l'infant.
Moltíssimes gràcies per aquest GRA de sorra. I endavant.


dimarts, 4 de juny del 2013

LELIN ENTRE NOSALTRES

Ahir vam trobar-nos amb la Lelin.
A part d'encantar-nos amb la seva presència i el seu esperit ens va obsequiar amb aquest regals: