diumenge, 2 de novembre del 2014

DIADA NACIONAL DE GÀMBIA A BANYOLES

Banyoles acull aquest dissabte la celebració a l'Estat espanyol del Dia Nacional de Gàmbia. L'acte commemoratiu, que organitza l'Ambaixada de Gàmbia a l'Estat espanyol, tindrà lloc al pavelló de la Farga a partir de les 12 del migdia.

L'Ambaixada de Gàmbia a l'Estat espanyol celebrarà enguany a Banyoles el Dia Nacional de Gàmbia. Serà un acte commemoratiu, en què s'hi han implicat les associacions de gambians de Banyoles, que hi col·laboren activament. Actualment, a la ciutat hi viuen uns 800 gambians, sense comptar els ciutadans nascuts a Gàmbia i que ara tenen nacionalitat espanyola.

L'acte tindrà lloc aquest dissabte, dia de Tots Sants, a partir de les 12 del migdia al pavelló de la Farga. Hi assistiran el cònsol de Gàmbia a Barcelona, Juan Antonio del Moral; el president de la Federació d'Associacions de Gambians d'Espanya, Lamin Cham; i l'ambaixador de Gàmbia a l'Estat espanyol, Lang Yabou, entre d'altres. Com a representants locals hi participaran l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, així com representants de les associacions de gambians de la ciutat.

A més dels parlaments protocolaris, el Dia Nacional de Gàmbia també inclourà una foto de família, un dinar i una actuació cultural.

Acte commemoratiu des del 2009

El Dia Nacional de Gàmbia a Espanya es va celebrar per primer cop l'agost de 2009 a la Casa Àsia de Barcelona. Durant aquella jornada, on hi van assistir més de 200 persones, es va constituir la Federació d'Associacions de Gambians d'Espanya, amb l'objectiu d'establir una sola veu dels gambians residents tan per la defensa dels seus interessos com per la interlocució amb el seu país.
ARXIUS D'AUDIO:
Escoltar Banyoles acull aquest dissabte la celebració a l’Estat espanyol del Dia Nacional de Gàmbia 2014-10-31

NOTÍCIA A BANYOLES TV
Una imatge de la passada Festa de la Diversitat del barri de la Farga de Banyoles, en què hi van participar diferents col·lectius, entre ells el de gambians.

Banyoles acollirà la celebració del Dia Nacional de Gàmbia el proper 1 de novembre

  • Escrit per  David Bertran 
  • Divendres, 24 Octubre 2014 19:06 
La ciutat de Banyoles acollirà l’acte commemoratiu que l’Ambaixada de Gàmbia  a l’Estat espanyol durà a terme en motiu del Dia Nacional de Gàmbia.
L’organisme ha decidit celebrara aquesta diada tan especial per a tota la població gambiana a la capital del Pla de l’Estany el proper dissabte 1 de novembre, en plena diada de Tots Sants.
Les associacions de gambians de la ciutat de Banyoles s’han implicat en aquest acte i hi col·laboren activament. La celebració es durà a terme al Pavelló de la Farga  i començarà a partir de les 12 del migdia. Durant l’acte intervindran l’alcalde de Banyoles Miquel Noguer, l’associació de gambians de Banyoles, el cònsol de Gàmbia a Barcelona Juan Antonio del Moral, el president de la Federació d’associacions de gambians d’Espanya Lamin Cham i l’ambaixador de Gàmbia a l’Estat espanyol Lang Yabou, entre d’altres. La jornada també inclourà una foto de família, un dinar i una actuació cultural.

Darrera modificació el Divendres, 24 Octubre 2014 19:12

NOTÍCIA A DIARI DE GIRONA
Banyoles va celebrar aquest dissabte el Dia Nacional de Gàmbia, acte organitzat per l'Ambaixada d'aquest país a Banyoles. Al pavelló de la Farga s'hi van acostar ciutadans d'aquest país africà així com també el cònsol de Gàmbia a Barcelona, Joan Antonio del Moral; el president de la Federació d'Associacions de Gambians d'Espanya, Lamin Cham i l'ambaixador de Gàmbia a Espanya, Lang Yabou, entre altres. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el tinent d'alcalde Lluís Costabella així com d'altres autoritats comarcals també van assitir a l'acte.
A més dels parlaments protocolaris, el Dia Nacional de Gàmbia també va comptar amb un dinar i una actuació d'associacions culturals. El Dia Nacional de Gàmbia es va celebrar per primer cop a Espanya l'agost de 2009, segons Ràdio Banyoles, i en aquella ocasió hi van assitir més de 200 persones

NOTÍCIA A EL PUNT AVUI
Un instant de l'actuació del cor Àkan, ahir durant la festa de Gàmbia, al pavelló de la Farga de Banyoless. Foto: JOAN SABATER.
Societat 
Uns vuit-cents gambians de l'Estat celebren la festa del seu país a Banyoles
L'ambaixador i el cònsol presideixen una jornada de germanorL'alcalde diu que els banyolins del país centreafricà són la tercera comunitat de la ciutat.

02/11/14 00:00 - BANYOLES - 
Notícies de ... Banyoles
Uns vuit-cents gambians d'arreu de l'Estat espanyol van celebrar la festa del seu país, ahir a Banyoles. Un acte institucional a l'ajuntament va precedir una trobada de gambians i altres ciutadans d'origen africà al pavelló de la Farga, un barri amb molta gent nouvinguda. “Estem molt contents i agraïts pel tracte rebut a Banyoles”, va explicar Sayar Drammeh, president de l'associació de gambians locals.
A la Farga hi havia, ahir, gambians de Salt, Vilabertran, Saragossa i les Canàries, entre molts altres llocs. A la festa va assistir l'ambaixador de Gàmbia a l'Estat espanyol, Lang Yabou, molt ben valorat a Banyoles, segons explicava Fatumata Conteh, gambiana i que va arribar a la ciutat de l'estany l'any 1991. “És humil, educat, i sempre es preocupa de com ens van les coses i què fan els nens.”
Conteh assistia a l'acte acompanyada de membres d'entitats de cooperació, com ara Banyoles Solidària o el col·lectiu de dones immigrants Meragemu. Duia un vestit d'una sola peça, l'orrob, de color verd, el color del partit del president gambià, Yahya Jammeh, que va prendre el poder el 22 de juliol de 1994, efemèride que festejaven ahir.
El president dels gambians de Banyoles fa 25 anys que és a les comarques gironines. Presideix el col·lectiu des del 2011. “A Banyoles, tot han estat facilitats i ens sentim ben integrats”, assenyala Drammeh, que va acompanyar l'ambaixador i el cònsol de Gàmbia a Barcelona, Juan Antonio del Moral, en els actes d'ahir. Abans d'entrar al pavelló, es van hissar les banderes de Gàmbia i de Catalunya i es van fer sonar els dos himnes, incloent-hi Els segadors.
Gairebé 2.000 persones
L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer (CiU), va destacar la importància del col·lectiu gambià. “Són la tercera comunitat de Banyoles, darrere els catalans i els magribins”, va dir Noguer. El batlle va assenyalar que els banyolins d'origen gambià i els que tenen arrels a l'Àfrica però que ja han nascut al Pla de l'Estany formen un col·lectiu de gairebé 2.000 persones.
Unes dones preparaven des d'abans de les dotze un plat de molo (mandonguilles de llenties africanes) i a la tarda hi havia previstos balls. Cap a la una va actuar el cor Àkan.
També hi havia una exposició de productes de Gàmbia, com ara terra i diferents hortalisses, i l'associació de dones subsaharianes de la Garrotxa Yagaru venia la segona edició del llibret Àfrica en un plat, de Julia Rubio. El llibret és un receptari de cuina de Gàmbia, el Senegal i Mali. Yagaru col·labora amb l'entitat Bundunyke, de Gambisara.

LA FRASE

Hem organitzat una festa amb concerts de tribus diferents. Estem agraïts pel tracte que rebem a Banyoles
Sayar Drammeh
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE GAMBIANS DE BANYOLES

LA XIFRA

45
dalasis
equivalen a un euro. El dalasi és la moneda oficial de Gàmbia, que té 1,7 milions d'habitants.

LA DATA18.02.65

Gàmbia
es va independitzar del Regne Unit. El president, Yahya Jammeh, és al poder des del 1994.

IMATGES DE LA DIADA NACIONAL DE GÀMBIA








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada