diumenge, 11 de novembre del 2018

EXCURSIÓ “EL SILENCI DELS TELERS”











EXCURSIÓ “EL SILENCI DELS TELERS”

L'Assumpta Montellà, que es defineix ella mateixa com a "historiadora de professió, per devoció, per vocació, amb passió, amb vehemència, amb intensitat. Això comporta que sigui una historiadora poc convencional...i també perquè m'agraden les històries de les persones anònimes, històries menudes, d'herois que no surten en els manuals d'història, històries que mai faran història...o potser sí", ens va fer de guia per aquestes naus destartalades, cases dels treballadors, mansions dels amos, botigues, escoles i teatres, parcs, places i safareigs que conformaven les colònies tèxtils de l'alt Llobregat.
Ella mateixa ens explicava el perquè del títol, El silenci dels telers. Perquè estan ben inactius i callats, pel silenci obligat de les dones que pateixen sordesa a causa del soroll que van patir mentre treballaven a la fàbrica i per la invisibilitat de la dona durant tants anys.  
Com sempre que hem descobert la història amb l'Assumpta, ha sigut una sortida interessantíssima, on ens ha fet sentir a vegades, com a servents de l'amo, a vegades com a treballadores i algun cop com a l'amo mateix, les misèries i grandeses d'aquestes persones que van formar part de les comunitats de les colònies. I ens ha fet comprendre l'estima que encara  tenen les dones que hi van treballar, per la seva colònia.


Vam gaudir de la sortida quaranta persones. Si voleu fer el xafarder cliqueu l'enllaç i veureu més fotos.
https://photos.app.goo.gl/igeTAwWeVCSGQmRe6









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada