divendres, 2 de novembre del 2018

XERRADA ASSUMPTA MONTELLÀ



Aquest dimarts passat vam gaudir de les explicacions que l'Assumpta Montellà autora del llibre El silenci dels telers, un recull d'històries sobre les dones a les colònies tèxtils catalanes durant la Revolució Industrial.
Les treballadores de les fàbriques són l'eix principal d'aquesta obra. Montellà rescata de nou el testimoni de dones singulars, que massa sovint han passat desapercebudes per la història. Per això, l'autora ha necessitat fer un intens treball de camp per aconseguir tots els seus testimonis.

El silenci dels telers posa la veu a les protagonistes principals, les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya, des de la revolució industrial, la guerra civil i la postguerra. Al llibre també figuren com a protagonistes, les criades, les dones dels amos…



En la distància de 20 quilòmetres hi havia més de 18 colònies (Fàbriques tèxtils amb les habitatges, escoles i els economats per a totes les famílies que hi treballaven). El riu Llobregat i el Ter, van ser dos dels rius més treballadors d’aquella època i on es trobaven gran part d’aquestes colònies. Segons les dones, ho tenien tot, la casa, la feina, no els hi faltava de res, només els hi faltava la llibertat.


Dones que van treballar de 12 a 14 hores, amb problemes de respiració per la borra de les filadores i la meitat amb un alt índex de sordera pel soroll de les màquines.
(Informació estreta de la pàg web de l'ajuntament d'Alfarràs)

Des d'aquí el nostre agraïment al Centre Excursionista de Banyoles, que mai dubta de deixar-nos les seves instal·lacions, i a totes les persones que ens van acompanyar en aquesta interessant xerrada.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada