dimarts, 16 d’abril del 2019

MEMÒRIA 2018





Ens adonem que, aquests últims anys, en fer la breu introducció a la memòria anual, sempre fem referència al context que ens envolta.
La veritat és que els fets parlen per ells mateixos. Estem en un període de trasbals significatiu del qual no podem sentir-nos al marge. En realitat, com a entitat de tipus social, també ens sentim interpel·lats i també ens hem de posicionar.
La globalització en el terreny de la pèrdua de llibertats i d'atiar la por campa a cor què vols.
Ens adonem que, a l'Amèrica Llatina, on tenim una part important dels nostres vincles, els panorames involutius van a l'alça, amb els casos recents de  Bolsonaro al Brasil i de  Bukele a El Salvador, de la repressió popular que es viu a Nicaragua, per no parlar del panorama desolador, en aquests moments, a Veneçuela.
A la «vella Europa» de la qual formem part, les coses no van pas gaire millor: el drama dels refugiats continua, la violència de gènere no afluixa i el posicionament elitista de «Primer els de casa» i directament antidrets humans de països com Itàlia, Hongria, Polònia o poc definit com el del mateix estat espanyol són evidències que hi són.
La nota més positiva és el gir democràtic que s'ha produït, des de fa un any, a Gàmbia -on tenim l'agermanament amb Kerewan.
Nosaltres hem seguit treballant amb els nostres pobles agermanats, amb els seus projectes i les seves inquietuds amb tota l'energia de què hem estat capaços. Veureu tot seguit que no defallim, que  continuem al costat de totes aquestes persones. Hi som perquè aquesta és la nostra raó de ser.
I hi som, aquest any 2019 celebrant els nostre aniversari: celebrem 25 anys. Des del 1994 hem anat creixent en representativitat a la comarca. I tot i que ens diem «Banyoles Solidària», tenim molt clar que representem la totalitat de la comarca del Pla de l'Estany i cadascun dels seus municipis (o de tots els que s'hi volen implicar).
Us animem a acompanyar-nos en els diversos esdeveniments que comptem celebrar aquest any, de manera especial.

Gràcies per ser-hi!
                                                               Banyoles, febrer de 2019





Activitats 2018

Durant tot l’any

- Quinzenalment, reunió.
- Contactes periòdics amb les contraparts de les comunitats agermanades.
- Seguiment de l’estat de comptes de BS.
- Coordinació amb la gestoria Giro Consultors.
- Elaboració i publicació del butlletí.
- Publicacions al Bloc i al Facebook.
- Contactes amb els ajuntaments del Pla de l’Estany.
- Enviament de diners de l’Ajuntament de Banyoles, de l’Ajuntament de Camós, de l’Ajuntament de Cornellà del Terri, de l’Ajuntament de
Fontcoberta, de l’Ajuntament de Porqueres, de l’Ajuntament de Palol, de l'Ajuntament de Serinyà, del grup “a+a+” de Rosa Sensat, de particulars i de fons aportats pels socis de Banyoles Solidària, a Kerewan, Segundo Montes i Condega.
- Seguiment i coordinació dels projectes de cooperació que es porten a terme a El Salvador, Nicaragua i Gàmbia.

Participem  també en unes quantes plataformes de Banyoles: 
Mostra d’entitats. Acció Social del Pla de l’Estany, Consell Comarcal.
Plataforma de suport a les persones refugiades de Banyoles.
Plegats Fem Farga,  Ajuntament Banyoles.
Programa Cuina intercultural, Generalitat.
Banyoles ets tu, Escoles, Ajuntament de Banyoles i Departament d’Ensenyament
Aprenentatge servei, Institut Pere Alsius.

Gener
Amb l’Ateneu Obert de la Dona, presentació de l’Agenda Llatinoamericana Mundial. Igualtat de gènere.
Lliurament de la pintura de les Twinsisters.
Reunió amb alumnes de l’IES “Pere Alsius”: Aprenentatge servei-2018
Elaboració i presentació dels projectes de cooperació a ajuntaments.

Febrer

Març
Els alumnes de l'IES Pere Alsius han fet una falca radiofònica per a BS.

Abril
St Jordi. Parada per informar del problema de l’ONG Open Arms amb greus dificultats per poder continuar fent la seva tasca de salvament a la Mediterrània.


Tramesa als socis de certificacions dels imports lliurats a BS per poder desgravar de la declaració d’hisenda.

Maig
Exposició Fotos projectes Banyoles Solidària, a Les Voltes Cafeteria.

Participació als actes de Consum responsable amb la xerrada “Som Energia” a càrrec de la Núria Palmada
Participació a «Flors Farga». Plegats Fem Farga


Juny
“Banyoles ets tu” propostes dels alumnes de 5è d’EGB de les escoles Casa Nostra i Can Puig.
Dia 20,  Dia Internacional de les Persones Refugiades amb una concentració a la plaça Major, a les 20 hores, juntament amb altres entitats.
Participació a la Mostra d’entitats.

Juliol
Concert de “Les Marin”, a l’església de Sta. Maria de Porqueres.


Agost

Setembre
Exposició Fotos projectes Banyoles Solidària a Palol de Revardit

Octubre
Exposició Fotos projectes Banyoles Solidària a la capella de St. Antoni de Cornellà de Terri amb motiu de la Fira de l’all.
Elaboració i presentació de documentació justificativa de les inversions econòmiques derivades dels projectes de cooperació.
30 d’octubre. Xerrada “Colònies tèxtils amb veu de dona” al Centre Excursionista, amb l’Assumpta Montellà.



Elaboració del nou tríptic.
Elaboració d’una pàgina web.
Reunió amb l’Institut Pere Alsius amb motiu de la participació dels alumnes en l’organització d’una festa per recaptar fons per a la nostra entitat.

Novembre
3 de novembre. Excursió a les colònies tèxtils al Baix Llobregat.
Estada d’un mes a Gàmbia de Dolors Terrades i altres dues col·laboradores de BS.
Elaboració de 3 nous plafons.

Desembre
Publicació d’informació de Banyoles Solidària a l’Agenda.
Exposició Fotos projectes Banyoles Solidària a Palol.
Participació a la Fira de Nadal. 16 i 17 de desembre.



INFORME DE LES ACTUACIONS I PROJECTES
EFECTUATS A CONDEGA (Nicaragua)
2018

Com cada any per aquestes dates fem un resum de la tasca realitzada per Banyoles Solidària al municipi agermanat de Condega. Malgrat que la nostra capacitat econòmica és molt limitada per poder subvencionar projectes d'alt cost econòmic, aquí estem mantenint el nostre compromís solidari amb aquell municipi nicaragüenc aportant el nostre petit gra de sorra per al desenvolupament d’algunes comunitats rurals i el benestar dels nens/es més necessitats, els nens discapacitats.
Els fons per a la nostra cooperació a Condega provenen bàsicament de les institucions municipals (ajuntaments de Banyoles i comarca), així com de les quotes dels socis col·laboradors i d’activitats pròpies de Banyoles Solidària. Cal destacar, de manera especial, l’aportació de famílies i persones particulars que, amb els apadrinaments de nens/es discapacitats/des, han fet possible ampliar el nombre de nens beneficiats: 22 apadrinaments!!

Aportació total (2018) per a projectes de Condega i les seves comunitats: 12.873,00 €

1. BEQUES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS.
Aportació: 600 €
Durant l’any 2018 BS va ajudar 9 estudiants universitaris amb petites ajudes per al transport. La mitjana d’aquestes ajudes oscil·la al voltant dels 70US$ per estudiant. L’ajuda total va ser de 600 €. Aquesta petita ajuda serveix per pagar el transport a la universitat, a Estelí, capital del departament.
Aquest projecte està supervisat per la professora Irma Calero, coordinadora de la “Comisión de Hermanamiento Condega-Banyoles”.


2. APADRINAMENTS:
Aportació: 7.550 €
A finals de gener es van enviar 7.590,00 € per a l’apadrinament de 23 nens/es amb diferents discapacitats. Aquest projecte és possible gràcies a l’aportació generosa de famílies banyolines i a algunes altres de fora. És un projecte molt directe i eficaç que dóna resposta a necessitats bàsiques d’atenció sanitària i d’alimentació. Els progressos experimentats per aquests nens i nenes han estat molt evidents i així ho han valorat tant les famílies beneficiades com les professionals que els atenen al Centro de Aprendizaje para la Vida (CAV) i a les visites domiciliàries que realitza la coordinadora del projecte, Sra. Neyda Alfaro. La quota anual per a cada apadrinament és de 350 €.
Per acord  de les famílies dels nens apadrinats, es dedueix un 10 % de cada apadrinament i amb això són apadrinats dos nens més. És el que anomenen “apadrinament solidari”.

La mare d’un nen apadrinat rebent l’ajuda de mans del coordinador.

3. MICROCRÈDITS
Aportació:  1.000 €
Els projectes de microcrèdits a les tres comunitats on estan funcionant ja tenen un desenvolupament autònom pel fet de ser crèdits «revolventes», que generen uns petits interessos. Des de fa cinc anys, tenen personalitat jurídica atorgada pel Ministeri de l’Economia Familiar. Fins a l’any 2012 funcionaven com a grups solidaris dins de la comunitat, però sense reconeixement legal.
L’aportació que reben des dels municipis del Pla de l’Estany, o directament de Banyoles Solidària, serveix per consolidar els projectes i garantir-ne un millor funcionament i així donar resposta a un major nombre de demandes a cada comunitat. Bàsicament, els petits préstecs són invertits en la compra de llavors i adobs per a l’agricultura, els “insumos”, que en diuen ells. També  els fan servir per poder viatjar a Costa Rica, on treballen temporalment.
Durant l’any 2018 la nostra aportació ha estat de 1.000€, dels quals 700 van ser aportats per l’Ajuntament de Camós per a la cooperativa de la comunitat de Potrerillos amb la qual està agermanat. Els altres 300 van ser subvenció de l’Ajuntament de Cornellà del Terri per a la cooperativa  de La Laguna. En concret, aquest any només hem pogut enviar els 300 € aportats per l’Ajuntament de Cornellà del Terri per a la Cooperativa de La Laguna.



Reunió de representants de les tres cooperatives de microcrèdits.

Comunitat de Potrerillos
El nom oficial d’aquest projecte és COOPERATIVA DE AHORRO Y CRÉDITO (COACAL, R.L.) i està formada per 20 membres. El seu president és D. Daniel Sevilla.
Des dels seus inicis rep el suport econòmic de l'Ajuntament de Camós, que cada any fa una aportació econòmica. La de l’any 2018 ha estat de 700€. El seu funcionament ja és autònom i cada any creix amb els beneficis obtinguts dels crèdits “revolventes” amb un petit interès. L’any passat disposaven d’un capital total d’uns 18.000 US$.

Comunitat de La Laguna de los Hernández
COOPERATIVA DE CRÉDITO Y SERVICIOS AGROPECUARIOS “EL ESFUERZO”. LA LAGUNA DE LOS HERNÁNDEZ, R.L. (COCSAHEL,R.L.)

Aquest és el nom oficial i està formada per 11 socis (10 dones), però oberta a la incorporació de nous membres. La presidenta és Dª Andrea del Rosario Torrez Ruiz.
Es va iniciar l’any 2006 amb l’aportació de 1000 € de l’Ajuntament de Cornellà del Terri; és un projecte gestionat per un col·lectiu de dones anomenat “El Esfuerzo”.
L’any 2018 l’aportació de Cornellà ha estat de 300€, que han estat enviats en el seu moment.
El patrimoni actual de la cooperativa és d’uns 10.000US$. Els beneficiaris de microcrèdits, aquest any, han estat 75 veïns de la comunitat.      
A més de microcrèdits per a activitats agràries, el projecte possibilita la compra de cereals bàsics, principalment blat de moro,  per a les necessitats de la comunitat en l’època en què els preus són baixos. Per a la conservació del gra, disposen d’unes sitges metàl·liques.


Comunitat d’El Peñasco
COOPERATIVA AGROPECUARIA DE PRODUCCIÓN “UNIDOS DE LA MANO”, R.L. (CAPUM, R.L.) és el nom oficial d’aquest projecte, que té 26 membres. El president és D. Tomás Tercero González.
És el més jove dels projectes de microcrèdits. Es va iniciar el 2007 amb el suport de 1.000€ de Banyoles Solidària.
Segons la informació aportada, el patrimoni total és de 11.024 US$.
N'han estat beneficiats 69 membres de la comunitat.
També tenen alguns morosos amb dificultats per retornar els diners prestats. En aquests casos, s'opta per les negociacions.

4. Sala Educativa i Recreativa Xilonem (guarderia)  
Aportació: 3.588€
Aquest és un projecte iniciat l’any 2016 a proposta de l’Asociación pro Recreación y Educación Juvenil(APROROJ). És un espai d’atenció, educació i aprenentatge per a nens/es de 3-4 anys, instal·lat als locals de la Red de Mujeres de Condega.
Vol donar atenció a 20 nens/es.
Els seus objectius específics són:
·        Donar atenció personalitzada i de qualitat a la mainada.
·        Propiciar un ambient segur i agradable.
·        Desenvolupar activitats d’autonomia i socialització.
·        Estimular àrees de desenvolupament motor, sensorial, de llenguatge...



La Sala Educativa va començar a treballar el mes d’abril del 2016 amb una petita aportació dels pares, fins al mes d’agost. Posteriorment, aquest projecte ha tingut el suport econòmic dels ajuntaments de Palol de Revardit i de Serinyà i dels fons propis de Banyoles Solidària per poder pagar els sous de dues educadores, despeses de lloguer de local, aigua i llum i comprar els materials educatius més elementals.
La matrícula final del curs 2018 ha estat de 18  nens/es, que han rebut  el corresponent certificat.

6. AGENDA LLATINOAMERICANA.
Aportació: 95 €
Igual que en anys anteriors, Banyoles Solidària ha fet una  aportació de 95 € a la Comissió d’Agermanament per a l’adquisició i distribució de 35 exemplars de l’Agenda Llatinoamericana-2019, que té com a tema el valor de les coses petites “Les grans causes, en allò petit”.  Han estat adquirides per membres de la comissió, mestres i dirigents comunitaris que les fan servir per a ús personal i com a material de reflexió comunitària.
          
Presentació de l’Agenda a Condega (gener del 2019) als locals de la Red de Mujeres.


PROJECTES DE COOPERACIÓ A EL SALVADOR
2018

La cooperació solidària feta al llarg del 2018, fruit de l’agermanament establert entre Banyoles amb la Comunitat de Segundo Montes, i Porqueres amb  Meanguera,  (comunitats d' El Salvador), projectes que, a més, es fan extensius a altres comunitats rurals del Nord de Morazán, s’ha centrat en:

1.    Dotació de  beques universitàries.

Han estat beneficiaris de les beques universitàries 11 joves de les comunitats del Nord de Morazán:  5 noies i 6 nois. Aquesta dotació ha permès que 9 d’ells hagin pogut continuar la seva formació universitària (3 fent quart de carrera; 2 fent tercer; 4 fent segon) donat que havien estat becats en el seu moment per iniciar-la i, 2 que han pogut iniciar-s'hi.
Se’ls lliuren 75 dòlars mensuals a cadascú (900 a l’any) per ajudar en la seva matrícula, adquisició de material d’estudi, transport i alimentació.
Paral·lelament i en contrapartida, aquests nois i noies becats han de contribuir a donar serveis i a cooperar amb la comunitat. En aquesta direcció s’integren en dinàmiques que s’organitzen per ajudar sectors necessitats, de manera que han participat en el projecte d’alfabetització d’adults, a donar suport a les guarderies i escoles, a participar en les brigades mèdiques, a donar atenció a joves i a les seves activitats, a organitzar actes comunals, ...


2.    Dotació de beques de transport i ajuda alimentària als nens i nenes d’educació especial de “La Escuelita”.

Després que, des de Banyoles Solidària en el 2015, es finalitzés la construcció de la segona i última fase de La Escuelita, projecte d’atenció als infants amb minusvalideses psicofísiques, el  projecte destinat a aquesta escola al llarg d’aquest 2018 s’ha centrat a procurar que aquests infants no deixin d’assistir-hi per no poder pagar les despeses de desplaçament.
L’ajuda s’ha fet a totes les famílies dels 17 infants que hi assisteixen. Són famílies que no disposen de suficient economia de subsistència i la majoria són uniparentals, amb únicament la mare i germans, fet que no els permet pagar les despeses de desplaçament per portar els seus fill a l’escola,
El projecte intenta que les famílies d’aquests infants tinguin el mínim ajut necessari per tal que els seus fills/es puguin tenir aquest dret d’atenció educativa alhora que d'integració social. Es cobreix el desplaçament que cal justificar diàriament i, si cal, les medicacions o alimentació que sigui necessària.
L’ajut mensual oscil·la entre els 320 i 380 dòlars entre import de transport i dotació alimentària (llet, arròs, fruita, ous, …), destinada a alguns infants de famílies sense possibilitats econòmiques, que permeten donar-los una
alimentació més equilibrada.


3.    Dotació de medicaments per a la Brigada Mèdica
En aquest projecte, des de Banyoles Solidària, s’hi participa ajudant en la dotació de medicaments.

4. Millora de l’escola d’Educació Especial “La Escuelita”.
El 2015 construírem “La Escuelita” per donar atenció als infants
d’educació especial de les comunitats del Nord de Morazán. Ha
estat un dels primers centres del país que atén l’educació especial
amb l’objectiu de potenciar els drets humans d’aquests infants,
les famílies dels quals els tenien allunyats i aïllats de la societat.
L’atenció donada enguany s’ha centrat a ajudar al manteniment

del centre (repintat d’aula, dotació de material didàctic, ...).

5. Ajuda a l’escola de Nahuaterique.
Després de la construcció de l’escola de Nahuaterique, que va
finalitzar el 2017, enguany s’ha incidit a potenciar l’ús dels locals
de l’escola com a centre social. Amb aquesta intenció, s’ha ajudat

en alguna dotació de material (cadires, armari,...)



INFORME DE LES ACTUACIONS I PROJECTES EFECTUATS A KEREWAN I SARE YEWTOU (GÀMBIA) 2018

Aquests any hem ampliat la nostra activitat a Gàmbia. Des de
l'Ajuntament de Banyoles, ens varen enviar un projecte destinat a un poble anomenat Sare Yewtou. D'aquest poble hi ha unes quantes persones que viuen a Banyoles i que tenen una associació destinada a la cooperació amb el seu poble.

El projecte consistia en l'encerclament d'un espai i la construcciód'un pou per tal de destinar-lo a la millora alimentària fent-hi hortetsper a tota la gent del poble que volgués treballar-hi durant l'estacióseca.
Per tant, hem destinat una part de la subvenció dels 12.000 euros,
aportats per l'Ajuntament de Banyoles, a aquest projecte (7500 €) ila resta (4500€) a ampliar amb tres habitacions el dispensari que ja
tenim a Kerewan.


SARE YEWTOU
Hem comprat tanques per encerclar una Ha de terreny. Aquest lloc ja
havia estat un hort comunal i, per tant, ja hi havia dos pous.
Nosaltres n'hem subvencionat un altre, dotant-lo, a més de placa
solar, bomba d'aigua i dipòsit. El poble és molt petit. La població és
d'ètnia fula i, a més de dedicar-se a l'agricultura, es dedica també a
la ramaderia. Per tant, la tanca és absolutament necessària per
barrar el pas a les vaques!
Col·locant la tanca per a l'hort.

Primer, la idea era fer horts per a les dones, però, en haver encerclat 10.000 metres quadrats, també els homes hi volen participar. Amb l'aportació econòmica hem pagat : un motocultor, el pou, la tanca, dos dipòsits d'aigua, la placa solar i la bomba d'aigua, l'estructura metàl·lica per a la seva instal·lació i la construcció de la tanca.
El terreny era comunal, i l'han netejat entre tot el poble. Val a dir que representants de Banyoles Solidària hi vàrem estar uns dies i vàrem ser molt ben rebuts i ens hi vàrem sentir molt bé per la seva simpatia i la seva capacitat de fer festes!

KEREWAN
Després d'estar-nos a Sare Yewtou, vàrem anar a Kerewan, situat a
uns 80 Km més a l'interior de Gàmbia, i a on ja ens coneixen des de l'any 1994. Per tant, és com tornar a casa. Però vàrem poder veure que, malgrat que a nosaltres, des d'aquí tots els gambians ens poden semblar iguals, en realitat sí que es noten les diferències culturals. La població de Kerewan és Yahanke-Mandinga. Això significa un canvi total de llengua en relació a Sare Yewtou. Sort de l'anglès i també de les persones originàries d'aquest lloc que, actualment, viuen a casa nostra i o hi han tornat a viure o hi estan de vacances. A tots ells, els nostre més absolut agraïment pel seu tracte i les seves traduccions!
A Kerewan, simplement ens vàrem posar en contacte amb un cap
d'obra que és qui es va ocupar de fer l'ampliació del dispensari. Hi
haurà tres habitacions més, dues de les quals es destinaran a
malalts que calgui hospitalitzar i l'altra, per a estança del metge.

Ampliació del dispensari
També vàrem comprovar com estava el pou de tub que havíem fet en el projecte anterior i vàrem comprovar que estava infrautilitzat, Per tant, es va acordar que es faria una petita canalització per portar aigua a una zona encerclada, en la qual hi tenen horts unes 50 persones del poble, homes i dones.
Finalment, aquest any hem continuat pagant el metge i un ajudant del dispensari i els hem fet arribar medicaments. Donat que els hem apujat una mica els sous, sortosament hem tingut l'ajuda dels germans Palau-Juncà, que ens varen regalar un quadre , gràcies al qual vàrem guanyar 1500 euros. El dispensari ja s'havia pogut construir gràcies a un altre quadre dels mateixos artistes. Potser hauria de dur el seu nom?
En resum,  vàrem estar tres setmanes a Gàmbia procurant tirar els projectes endavant i això de manera totalment altruista per tal que totes les subvencions i aportacions arribin íntegres al seu objectiu.

En resum, vàrem estar tres setmanes a Gàmbia procurant tirar els
projectes endavant i això de manera totalment altruista per tal que
totes les subvencions i aportacions arribin íntegres al seu objectiu.
Voluntàries portant material per al dispensari de Kerewan.



MEMÒRIA ECONÒMICA

2018
ENTRADES


SORTIDES



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada