dilluns, 5 de juliol del 2010

INFORME SOCIS 2009 document 4 PROJECTES A SEGUNDO MONTES

EXTRACTE DELS PROJECTES REALITZATS A LA COMUNITAT DE SEGUNDO MONTES I POBLACIONS DEL NORD DE MORAZÁN (EL SALVADOR) EN EL 2009

1. CONSTRUCCIÓ D’UN CBI (Centre de Benestar Infantil) A LA COMUNITAT LENCA DE SANT SEBASTIÁN DE GUATAJIAGUA
Seguint amb la línia iniciada el 1996 de potenciar l’educació de la zona com a forma més bàsica d’ajudar a sortir del subdesenvolupament i de la dependència, al llarg del 2009 s’ha portat a terme l’adquisició i construcció de la guarderia pels indis lenca de Guatajiagua.

Els objectius clau han estat:
1. Possibilitar que els infants lenca puguin gaudir d’una escola i del dret a l’educació.
2. Millorar lesa condicions alimentàries d’aquests infants proporcionant-los dos àpats al dia: dinar i berenar.
3. Millorar les condicions higiènicosanitàries dels infants a través de l’adquisició d’hàbits de neteja i salubritat
4. Potenciar la possibilitat que les mares puguin tenir més alternatives de treball per a la subsistència familiar.
5. Potenciar la identitat, cultura i llengua lenca.

El projecte s’ha desenvolupat amb l’aportació de: Ajuntament de Banyoles, Ajuntament de Porqueres, Mestres 68 i Banyoles Solidària.

2.- INSTAL·LACIÓ XARXA ELÈCTRICA A L’ESCOLA D’AGUAS FRIAS
L’escola d’Aguas Frias, construïda el 2002 sota la coordinació i gestió de Banyoles Solidària no pogué, en aquells moments, instal·lar-s’hi la xarxa elèctrica. Aquest 2009 s’ha fet dita instal·lació.

3. BEQUES ESCOLARS I AJUT AL FUNCIONAMENT DE LES GUARDERIES (CBI)
S’ha atès a partir d’aportacions particulars l’atenció a uns 30 nois/noies: 3 d’educació primària; 14 de secundària i 3 d’universitat.
En contrapartida col·laboren en projectes socials: pintat de guarderies, campanya sanitària, alfabetització,...
L’ajut al les guarderies (6) es fa complementant el sou de les mares cuidadores per tal que puguin rebre 100 $ mensuals.

4. AJUT A FAMÍLIA I ORFES DE MERCEDES VENTURA I M. EUGÈNIA HERNÀNDEZ
Se’ls ha aportat ajut econòmic per a tenir un fons pels estudis dels fills/es i atencions mèdiques que necessitin.

5.- MICROCRÈDITS

5.1.- COOPERATIVA AGRÍCOLA
Seguint la dinàmica dels projectes de microcrèdits iniciats el 2008, en aquest 2009 s’ha continuat amb l’ajut fet a 22 famílies per a que podessin adquirir el gra i adob per a la sembra. Els imports prestats es retornen amb producte recollit (blat de moro). (2000 $)

5.2.- AJUT A GRUP MUSICAL SANGRE DE GUERRA
Per tal de poder actuar amb una qualitat de sò adequada, se’ls proporcionà l’import que necessitaven per adquirir els equips i instruments que els feien falta. (1000 $)

5.3.- AJUT A LA MEYMI
Ajut per a que pogués ser atesa d’una operació cardíaca (4200 $). Els imports foren recollits de donacions extres de socis de BS.

6.- DOTACIÓ DE MEDICAMENTS I ROBA
El mes d’octubre amb l’anada de la brigada que presentava el documental “Banyoles a Centreamèrica” s’aprofità per fer una recollida de roba i medicaments a Porqueres. Aquesta dotació fou lliurada a personal mèdic i SILEM.

7.- CREACIÓ D’UNA BRIGADA MÈDICA
Davant la necessitat d’atenció sanitària del poble lenca i moltes famílies del departament que no disposen de cap recurs econòmic i que viuen en condicions sanitàries mols deficients, sota la coordinació del SILEM, s’inicià la constitució i organització d’una brigada sanitària en la qual s’integren metges i metgesses titulats a Cuba, odontòleg i oftalmòleg. Compta amb l’ajut dels becats i membres del SILEM. Visiten en el propi entorn de les comunitats i lliuren el medicament.

8.- RECERCA SOBRE NECESSITATS D’ATENCIÓ A NENS I NENES AMB DEFICIÈNCIES MOTRIUS O INTEL·LECTUALS.
Amb col·laboració amb el grup OSCA s’està portant a terme un treball de camp per conèixer la realitat de la comunitat i poblacions de l’entorn en referència a infants i joves amb deficiències.

9. SUBSTITUCIÓ SOSTRE ESCOLA DE BARRIAL
L’escola i CBI de Barrial, construïda per BS 1998-99; presentava un greu deteriorament del sostre d’uralita de manera que en totes les aules hi entrava l’aigua en moments de pluja a part del greu perill que genera dit material per la salut dels nens i nenes.
La substitució va ser possible amb la col·laboració de: IMATGES PER LA SOLIDARITAT i MESTRES 68.

10. BRIGADA SOLIDÀRIA
Entre juliol i agost, es desplaçaren tres professionals d’educació a treballar en els CBI i fer tasques de capacitació per a les mares cuidadores i iniciar el projecte de recollida de dades dels nens i nenes amb necessitats d’educació especial.

11.- LLIURAMENT DE PROPIETAT DE TERRES ALS INDIS LENCA
En el mes de novembre es varen poder lliurar, definitivament, les terres als indis lenca. Aquest projecte de compra que es va iniciar ja fa cinc anys tenia impediments polítics que en dificultaven la resolució. El canvi polític del país ha possibilitat la solució definitiva.





PROJECTES 2010:

1. CONSTRUCCIÓ D’UN CBI AMB CUINA I MENJADOR A SAN FERNANDO (Col·labora Mestres 68)
2. CONSOLIDACIÓ DE LA BRIGADA SANITÀRIA
3. BEQUES ESCOLARS I UNIVERSITÀRIES
4. CONSTRUCCIÓ CUINA I MENJADOR A AGUAS FRÍAS (Es col·laborarà amb Imatges per la Solidaritat)
5. CONSTRUCCIÓ LETRINES A LA COMUNITAT LENCA DE GUATAJIAGUA (Es col·laborarà amb Mestres 68)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada