dimarts, 25 de febrer del 2020

REPUBLICANS A MAUTHAUSEN

Dijous passat vam assistir a la xerrada que ens va oferir Fernando Cardoso, membre de l'Amical Mauthausen. 
Va ser una xerrada molt explicativa, clara i molt impactant. Les realitats que ens va exposar en Fernando ens va fer posar dins aquelles ànimes castigades injustament pel nazisme. 
Partint de les idees bàsiques del nazisme (raça ària, invasió de territoris i únic cap) va anar explicant les fases d'aquest terrible moviment.
Ens va oferir la llista de 12 persones del Pla de l'Estany que van estar al camp d'extermini de Mauthausen. Des de Banyoles Solidària i a través els ajuntaments s'ha intentat trobar a aquestes persones o a descendents. Però no ha estat possible. Són famílies que ja no viuen a la comarca i que se'ls ha perdut la pista. 
Aquestes persones formaven part dels republicans que anaren a ajudar a l'exèrcit francès contra el nazisme durant la 2a Guerra Mundial. Franco no va voler reclamar-los com a espanyols. 
L'última part de la xerrada va aportar idees de com evitar que aquests corrents nazis puguin tornar a aparèixer. 
Ens va passar també un video on entrevistaren a Nicholas Winton, un senyor anglès que va salvar a quasi 700 infants de les urpes del monstre. Aquest senyor dóna dues idees per evitar l'augment del nazisme: Ètica i compromís.

https://www.nazaret.tv/video/33/nicholas-winton










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada