dimecres, 18 de gener del 2017

ARTICLE DE JUSTÍCIA I PAU

Benvolguts amics i amigues,

Davant la proliferació d’iniciatives de recollida de material per als refugiats, ens ha semblat oportú fer-vos arribar, per al vostre coneixement i valoració, un comunicat que va fer públic fa uns mesos la Federació Catalana d’ONG (LaFede.cat) que, entre d’altres coses, es pronunciava al respecte d’aquest tipus d’iniciatives, així com un decàleg de suport als refugiats.



Hi ha 59,5 milions de persones desplaçades i refugiades al món. El dret d’asil és un dret humà regulat i l’Estat espanyol i els països de la Unió Europea han signat convencions i tractats que els obliguen a protegir les persones que ho necessiten.
MetgesDelMon
Vols ajudar a les persones refugiades? Algunes idees.
1) Forma’t i informa. Col·labora en estendre la preocupació sobre aquests temes. Pots difondre informació sobre les causes de la crisi, o sobre el tema de l’asil i el refugi. Pots implicar la teva associació de veïns, cooperativa, associació esportiva o cultural. Lafede.cat té una agenda on es publiquen activitats de formació i accions reivindicatives.
2) Exigeix als diferents partits i administracions que pressionin perquè s’atengui i reubiqui les persones refugiades. Esbrina què està fent el teu ajuntament o el govern català pels refugiats a nivell polític i de quina manera pressionen el Govern espanyol perquè els atengui. Organitza’t perquè es presentin mocions al teu ajuntament i interpel·la els polítics a les xarxes socials.
3) Informa’t si està previst que arribin persones refugiades al teu ajuntament. Els ajuntaments estan coordinant l’acollida amb entitats locals que s’encarreguen de cobrir el més bàsic (habitatge, educació i atenció sanitària), però la ciutadania és imprescindible en l’acompanyament per a la seva incorporació a la vida social quotidiana.
4) Exigeix que els teus impostos serveixin per ajudar els refugiats. Esbrina què està fent el teu ajuntament o el Govern de Catalunya pels refugiats a nivell econòmic. Pressiona perquè hi hagi polítiques i recursos estables per ajudar les persones refugiades aquí i arreu, ara i demà.
5) Ciberactua. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees. Cal exigir al Govern espanyol i a les institucions europees una resposta ràpida i efectiva, i el compliment dels seus compromisos.
6) Fes treball educatiu a l’escola, l’esplai, l’agrupament escolta o a casa teva. Cal explicar a la canalla què està passant. Moltes organitzacions disposen de materials educatius per treballar aquests temes. Més idees en aquest post.
7) Fes-te activista d’organitzacions, campanyes o plataformes de denúncia de les actuals polítiques migratòries i d’asil de la UE i dels seus estats membres. La crisi dels refugiats està molt relacionada amb el tema de les migracions internacionals i de la xenofòbia.
8) Ofereix-te com a voluntari/a o activista a les organitzacions especialitzades en asil i refugi. A Catalunya ja hi ha persones refugiades o esperant que se’ls reconegui com a tals. I cada dia arriben més refugiats per Ceuta i Melilla. Asil.cat reuneix les ONG que els acompanyen. En general disposen de poc personal i el prioritzen per atendre els refugiats. Potser triguen en respondre, cal tenir una mica de paciència.
9) Fes donatius econòmics a les organitzacions especialitzades que treballen als països de primera acollida, de trànsit, o aquí a Catalunya.Molt millor si et fas soci/a. El suport puntual és molt bo, però les ajudes regulars permeten planificar i organitzar-se millor. Lafede.cat ha fet un llistat d’ONG que treballen sobre el terreny i en els països de trànsitAsil.cat reuneix les ONG que s’ocupen de l’acollida.
10) Col·labora com a soci/a, voluntari/a, activista o ciberactivista amb qualsevol organització que treballi en cooperació internacional o defensa de la pau i els drets humans. Sense desigualtats, sense guerres i sense vulneració dels drets humans no hi hauria crisi dels refugiats. Cal entendre i atendre els problemes que causen aquestes crisis. És una manera indirecta d’ajudar els refugiats i l’única forma d’aconseguir que el nombre de refugiats no continuï creixent.
Recorda: la solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. Les persones refugiades també necessiten el nostre suport i la nostra atenció quan no són notícia.
Justícia i Pau Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada