dimecres, 11 de setembre del 2013

ESTADA DE L'ÀLEX A NICARAGUA 2013. CRÒNICA 5

CONDEGA, 10-9-13
Visita a un niño apadrinado en la Comunidad de Gualiqueme (Condega-Nicaragua). Cinco genraciones: tatarabuela, bisabuala, abuela, madre y el pequeño Donierth.
Avui, dimarts, m’estic recuperant de la caminada d’ahir. Varem anar a visitar un nen apadrinat a la comunitat de Gualiqueme, situada en mig de la muntanya molt lluny de la ciutat. Sembla que allà s’ha aturat el temps.
És d’admirar la gent que hi viu tota la seva vida, desconnectats del món, però molt en connexió amb la natura. Viuen del camp i per al camp: conreen blat de moro i frijoles i crien vaques, porcs, aviram... El fruit del seu treball depèn de la climatologia. Aquest any han tingut una bona collita de frijoles. Ahir tots els membres de les tres famílies que viuen a la casa que varem visitar estaven dedicats amb cos i ànima a netejar una bona quantitat de sacs plens de frijoles negres. Els gran beneficiaris de tanta feina seran els comerciants intermediaris que els hi compren a 3,50 còrdobes la lliura (aprox. 0,12 €) i els vendran a unes 9 còrdobes (0,30 €). Aquest frijol negre bàsicament va destinat a l’exportació i es paga més car. A la població li agrada més el frijol vermell.
Camí de Gualiqueme. Veníem de darrera de aquelles muntanyes.

 
    


Petits i grans netejant els frijoles.











Les cooperatives que s’estan formant i a les que donem suport des de Banyoles Solidària volen recollir la producció dels associats i camperols de les comunitats i vendre-la directament sense intermediaris. Així el benefici quedaria a la comunitat.

El que vaig poder experimentar ahir en carn pròpia és la força física i moral de les dones d’aquestes comunitats. A més de portar la feina de la casa, dels nens, la cuina... s’han de cuidar dels animals domèstics i en època de les collites treballen al camp igual que els homes. I si és mare d’un nen discapacitat, aquesta dona és una heroïna!! Per arribar a aquesta comunitat s’ha de fer mitja hora de bus des de Condega i després caminar dues hores per un camí ple de fang i pedres pujant unes muntanyes de molta pendent. Es pot evitar aquest camí anant per la “carretera” (així varem fer a la tornada), camí més ample de terra, però la distància és més gran i s’han de passar 14 “quebradas” pel riu. En dies de pluja l’aigua baixa amb força i no es pot passar. No hi ha ponts.
La casa compartida amb la seva tia. 

                                           Mamá “coraje”.

La mare (21 anys) del nen que varem visitar ahir ha  de fer aquest camí dues o tres vegades al mes amb el nen a coll per portar-lo a Los Pipitos a fer les sessions de teràpia i la reunió mensual. Realment valent!! Però per a ella sembla no tenir cap importància, és quelcom normal.


Escola Especial / Pipitos

Aquesta escola, situada al barri Solidaridad, vol integrar i socialitzar els nens i nenes en edat escolar amb discapacitats. Fins i tot amb discapacitats severes. Depèn del Ministeri d’Educació (MINED). Les mestres fan una feina realment difícil i admirable intentant transmetre hàbits i actituds. De coneixements teòrics suposo que no deu ser fàcil d’impartir. Però el més important crec que és el fet de socialitzar aquests nens i nenes, de compartir un espai amb altres nens, de fer-los visibles, de sortir de casa... Algunes mares donen suport a les mestres en les tasques diàries de neteja i altres necessitats dels nens.


Nens/es distribuïts a les aules segons el seu grau de discapacitat.













Al Centre de Los Pipitos hi ha un preescolar per als més petits que van al CDI (guarderia). Aquesta feina d’integració social i escolar dels nens amb discapacitats és una tasca molt positiva que està realitzant aquesta organització.
El problema de la discapacitat aquí afecta un gran nombre de persones, infants i adults. Només afiliades a aquesta organització, n’hi ha al municipi de Condega quasi 300 famílies que tenen algun membre amb discapacitats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada