dimarts, 5 de novembre del 2013

GRÀCIES, DANSAIRES

Decoració a "La Escuelita"

Sabeu que diumenge passat vam gaudir d'un espectacle de dansa mai vist?
Els grups 
              ARDANS 
              Noemí Osorio 
              Escola Concepció Gratacós 
              PLEde8ts 
              Esbart Fontcoberta 
              dANS 
van unir esforços i sota la direcció i suport del saber fer i la tècnica de l'Albert Candelas, en Jordi Ribot, 
l'Enric Carreras, en Marc Paneque, en Toni Jaén, en Jose Montilla i en Koko  i amb la Tere Solà com a fil conductor que enllaçava la generositat i professionalitat de cada un dels grups i de cada u dels que formàvem el públic, van aconseguir entusiasmar-nos i fer-nos alçar dels seient diverses vegades. Realment va ser un espectacle de molta qualitat, ben lligat i que ens mostra una vegada més que Banyoles es mou.
Els diners recaptats aniran destinats a "La Escuelita" de Segundo Montes a El Salvador.

RECAPTACIÓ PER L’ESCOLA D’EDUCACIÓ ESPECIAL “LA ESCUELITA
És una escola que atén a nens i nenes amb dificultats  greus d’aprenentatge. Aquests infants no podien assistir als centres ordinaris. Els infants minusvàlids o discapacitats són allunyats de la societat, amagats per les famílies, considerant que són un càstig a la família o un signe de manca de virilitat. El treball de construcció de l’escola, una de les primeres que hi haurà al país i primera en el departament de Morazán –el més empobrit del país- a part de voler ajudar als propis infants pretén ajudar a canviar la concepció social vers aquestes persones discapacitades i, alhora, potenciar que les mares puguin cercar treball per ajudar a la sobrevivència familiar. La majoria d’aquests infants són de famílies monoparentals.
 És el Silem amb col·laboració amb Banyoles Solidària qui han desenvolupat aquest projecte, igualment com s’ha fet amb altres construccions d’escoles ordinàries al llarg d’uns quants anys. Tot això ha estat possible gràcies a l’ajut, especialment, de la població del Pla de l’Estany.

El Silem  (Sistema local de educación de la Comunidad Segundo Montes) és una organització hereva del moviment comunitari viscut en el Camp de Refugiats de salvadorenys a Honduras durant la guerra civil d’El Salvador (1980-92). Durant la guerra  una gran quantitat de camperols fugiren de les accions d’extermini que feia l’exèrcit i es refugiaren en diferents camps de refugiats a Hondures. Un d’ells, el de Colomoncagua, reuní els refugiats de Morazán, on més de 9000 persones hi estigueren durant nou anys en extremes condicions i on per solucionar aquesta difícil situació crearen un procés organitzatiu extraordinari fonamentat en la solidaritat entre ells i la responsabilitat de tots i cadascú. El Silem manté l’esperit social, solidari i assembleari d’aquells moments, amb objectius de l’Educació Popular de Paolo Freire i ideologia basada en la Teologia de l’Alliberament.

El Silem va ser presidit per Mercedes Ventura (descansi en pau), companya que va estar aquí en diverses ocasions. Actualment qui el dirigeix és Lelin Ventura, filla de Mercedes, que també ens ha visitat.

La recaptació que avui realitzem, més altres ajudes que rebem, van destinades a aquest centre. Aquesta escola està en la fase d’implantació. Durant l’estiu del 2012 mestres del Maresme van fer un camp de solidaritat a Segundo Montes per ajudar a detectar els infants candidats a aquesta escola. Dues mestres populars de Segundo Montes van romandre a Mataró per rebre formació. Mentrestant, a Segundo Montes s’estava construint un primer mòdul amb dues aules.
Actualment cal dotar aquestes aules de materials específics per atendre amb garanties els nens amb discapacitats.

Ens cal enviar diners per col·laborar amb aquesta població germana que viu amb un  gran entusiasme els seus nous projectes. Encara ens sorprenem de la seva gran energia i esperança per millorar les condicions de vida dels seus infants, joves i comunitat en general.

Agraïm doncs, la vostra presència, el vostre ajut i en nom de la comunitat de Segundo Montes, El Salvador, moltes gràcies.

Moltíssimes gràcies a tots als grups, tècnics i a tots els assistents.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada