dilluns, 4 de juliol del 2022

BEQUES ESCOLARS A SEGUNDO MONTES

BEQUES ESCOLARS: 

UNA LLARGA HISTÒRIA D’AJUT A LA MILLORA EDUCATIVA

La cooperació al Salvador a través de la comunitat Segundo Montes i comunitats del nord de Morazán, des del primer moment i a demanda dels organismes comunals creats després de la llarga guerra civil (1979 – 1992), se centrà a potenciar l’educació per poder, així, sortir del subdesenvolupament. En primer lloc es prioritzà el fet de dotar d’escoles les comunitats, projecte en el qual, des de 1996,  estem treballant i ha permès que des de Banyoles Solidària s’hagin construït, fins avui, 14 escoles a la regió.

Inauguració Escola Quebrachos. Novembre 2010


En segon terme, el desenvolupament educatiu se centrà en el projecte de beques escolars, aspecte sobre el qual ens centrem en aquest breu article. El projecte de beques va néixer a conseqüència que, el 1996 estant a la comunitat, coneguérem  l’Alba Marina (Marinita), una noia indígena lenca amb minusvalidesa manual, greus problemes de salut general, sobretot pulmonars i d’artrosi, desplaçada de l’entorn on havia nascut  i, a causa del rebuig familiar, vivia sola en una cabana que s’havia construït al mig del bosc. Sobrevivia fent petites manualitats però amb moltes ganes d’aprendre. Se li lliuraren des de 1996 a 2000 uns imports econòmics per poder fer estudis d’informàtica en acadèmies particulars ja que no tenia estudis. Amb la seva gran voluntat, aconseguí la titulació i muntà un petit negoci de servei informàtic a la comunitat. El seu empitjorament de salut i la impossibilitat econòmica de poder renovar els ordinadors van fer fracassar el seu projecte. Avui, desgraciadament i  per les seves deficiències, sobreviu de la caritat de persones de la comunitat.

L’experiència de l’Alba Marina mostrà el poder que pot generar un projecte de beques ben administrades. Constatàrem que moltes famílies no podien fer front a les despeses que comportava l’educació primària  i que les obligava a un cert abandonament escolar. El projecte de beques escolars es va crear per tal que infants d’entorns socialment pobres poguessin accedir a l’educació primària. Amb unes 18-20 beques anuals fou vigent fins al 2008, moment en el qual se suprimeix el pagament a l’educació primària.

Molts infants, en acabar la primària, no podien accedir a la secundària donat que era de pagament; per això el projecte de beques és per cursar estudis de secundària. El 2009 ja només hi ha 4 beques de primària, enfront de les 16 per secundària, que es mantindran fins al 2015 amb unes 20-30 beques anuals.  El 2009 també s’inicia l’experiència de les beques universitàries amb la dotació de 2 beques que, paulatinament, s’anaren incrementant i el 2016, el projecte de beques se centrà ja, exclusivament, en les beques universitàries les quals s’han mantingut, fins avui: s’han lliurat anualment, unes 10-12 beques dotades cada una de 950 euros.. Al llarg d’aquests anys s’han donat 147 beques universitàries que han beneficiat 49 joves (27 noies i 22 nois) cosa que representa una inversió econòmica global de 139650 €, només en aquest projecte de beques universitàries.

El 2018, després que Banyoles Solidària construís el centre d’educació especial “La Escuelita”, avui batejat com “Escuela de Educación Especial Banyoles Solidària”, el projecte de beques s’amplià amb la creació de les beques d’educació especial, unes 15 anuals per un import de 300 €, destinades a cobrir les despeses de desplaçament i medicació, si cal. Globalment la inversió feta en aquest projecte, fins avui, representa un import de 22500 €.

Salutacions i agraïments. Desembre 2021 


Tots els diferents projectes de beques s’han organitzat fruit de l’aportació desinteressada de famílies i persones a títol individual, les quals participen en la beca d’una noia o un noi concret i entre ells s’estableix una comunicació i relació directes. Evidentment, hem de donar les gràcies a totes les persones que participen en aquest projecte i, en els dos últims anys, també a l’Ajuntament de Fontcoberta, que hi participa amb les beques d’educació especial. Sense aquests ajuts hauria estat impossible donar aquesta oportunitat educativa a infants i joves i així poder gaudir del dret que tenen a l’educació.

Estem gratament satisfets dels resultats que s’han aconseguit amb els diferents projectes de beques. Permeten que infants i joves puguin seguir estudis i arribar a nivells que, d’altra manera, els resultaria impossible d’accedir-hi. En el projecte de les beques universitàries, avui hi ha, a part de l’Alba Marina, 16 joves que han aconseguit la seva titulació universitària (9 noies i 7 nois) amb carreres ben diverses, que van des de matemàtiques a psicologia, magisteri, medicina, economia, idiomes, informàtica,  arquitectura, administració d’empresa, ... formació que els ajudarà a fer créixer i millorar les seves comunitats i el seu país.

Josep Callís

Coordinador projectes de cooperació amb El Salvador

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada