divendres, 25 de juny del 2021

20 JUNY. DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES REFUGIADES

CAMINAR: SINÒNIM DE REFUGIAT


Inici de la caminada:  Refugiats de la Gran Guerra (1793-95) La Dolors Terradas Viñals ens explica que, per exemple, les persones que arribaven a Banyoles del Pirineu els anomenaven expatriats. Refugiats acollits a Banyoles.


La Mercè Borràs Dolera  ens acosta a la Guerra Civil i a tots els infants que van estar a Banyoles. És al Monestir on aquests nens i nenes s'allotjaven. Refugiats acollits a Banyoles.











En Gerard Sardeña Velázquez ens il·lustra sobre els refugiats que van haver de fugir durant la guerra civil. Ha fet una gran tasca d'investigació i ens la mostra.

                        
Acollida de Refugiats. En aquest cas són els que provenien de la guerra de Bòsnia. La Blanca Andelic Ajanovic ens ho apropa amb gran realisme, coneixement i sensibilitat.
Testimoni frepant de l'experiència d'en Jordi Bayot Ginabreda al camp de refugiats de Idomeni, Grècia.Ens relata testimonis encara més frepants de persones que es va trobar a Idomeni.
" Estava acabant econòmiques. Van matar al pare i al meu germà. Ens vam veure obligats a marxar de casa, del nostre poble, del nostre país..."
 
La Dolors Terradas Viñals tanca el recorregut. Ens parla de com estan les situacions al món i les lleis que no acaben de protegir als refugiats, ans el contrari. 

La Sandra llegeix el manifest elaborat per la Coordinadora Obrim Fronteres.
"NINGÚ POSA ELS SEUS FILLS EN UN VAIXELL A NO SER QUE L'AIGUA SIGUI MÉS SEGURA QUE LA TERRA"
"L'Europa fortalesa està convertint els drets humnans i el refugi en un privilegi, en un negoci."
Esposició de fotografies de l'any 2015. Les posem a la venta i recollim uns 50 € per lliurar a OPEN ARMS. La Plataforma de Suport a les Refugiades, de Banyoles ha fet sempre les campanyes per OPEN ARMS.
Acabem amb música. 
Comptem amb la participació generosa d'AFRO DJEMBE i ALAIRE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada