dissabte, 14 de març del 2015

DIARI DE VIATGE per Àlex García - Capítol 5

Dijous, 26 de febrero. Visita a la Comunitat de POTRERILLOS

A les 7 del matí agafo el bus que porta a les comunitats de la zona del riu Pire, cap a ponent. A Potrerillos només arriba un bus a la tarda, axí que he de deixar el bus en una cruîlla. Allà m’esperava D. Miguel, president de Los Pipitos. Hem de caminar una hora per arribar a la comunitat. Per sort, el matí era agradable, amb núvols i aire fresc. Està fent un estiu atípic.

En primer lloc, vam visitar la nena apadrinada Yelbita, amb una greu discapacitat. Té quasi 15 anys, però la seva aparença és d’una nena de 8 anys.També vam visitar a l’escola una nena invident que estudia el darrer curs se primària. Després altra visita. Una senyora amb la seva filla de 17 anys greument transtornada, molt agresiva en ocasions. A vegades s’escapa de casa i quan la mare la va a buscar li llença pedres. Durant la visita al porxo de la casa, la noia era dins parlant sola en veu alta i de tant en tant treia el cap amb un gest extrany, com una mena d’animalet salvatge. Setuació realment dramática.

A l’1, després de dinar, reunió a la Casa Comunal amb la Directiva i socis de la Cooperativa de Ahorro y Crédito (COACAL).
• Paraules de benvinguda i amistat del president company Orlando Rodas, que va interpretar dues cançons, una sobre la Cooperativa i una altra d’amistat dedicada a Banyoles i Camós.
• El company Daniel Sevilla va comentar el informe econòmic, escrit a un mural penjat ala paret. En aquest moment tenen 24 socis i 86 beneficiaris que han rebut microcrèdits aquest any per un total de 12.112 US$. Al banc tenen 2.112 US$ més els 600 € aportats per Camós recentment. Un problema pendent que els preocupa és el d’alguns morosos amb deutes pendents.
• A les 3 pm, Celebració de la Paraula a l’ermita católica, en aquest moment en obres d’ampliació aturada per falta de diners. Va ser una celebració molt emotiva i participativa, amb acompanyament de cants i guitarres d’Orlando i Rigo.

Vaig sopar i dormir a casa d’Orlando. Al matí del divendres, després de menjar un banano i prendre un café, sortim a cavall fins a la carretera de terra on m’esperava Daniel amb moto per baixar a Condega.

Divendres, 27
L’Anna Coll i jo vam visitar el projecte La Fraternidad. Ens va acompañar La directora i alma del projecte, Estela Ochoa. Eren les 3 de la tarda i alguns grups de nens i nenes feien diverses activitats: dansa, reforç escolar, costura… Al matí les activitats són més nombroses.

Dissabte, 28 i diumenge, 1 de febrero
Viatge a San Salvador per visitar a Marco i familia, fil dels amics i companya Ana i Wolf Lietz de Banyoles Solidària. Viatge de quasi 10 hores de bus, amb molts controls a les duanes d’Hondures i El Salvador. En baixar del bus sento que la temperatura a San Salvador és molt més alta que a Condega.

El volcán des de la casa de Marco

Cap de setmana en grata companyia de Marco, Karen i els dos petits. Vaig poder gaudir de les típiques “pupuses” salvadorenyes. Unes “tortilles” de blat de moro farcides de diferents ingredients.

Pupusas

El diumenge celebraven eleccions a diputats, ajuntaments i al Parlamento Centroamericano. Vaig poder veure el ambient colorista de la ciutat guarnida de les banderes i pancartes de tots els partits
Tomba de Mns. Romero
participants. El tràfic era mot intens i caòtic. Alguns carrers estaven tancats. Em va donar la sensació d’una ciutat superpoblada, amb petits i modestos habitatges fins i tot a la falda del volcà molt proper.

Catedral de San Salvador
Vaig poder visitar la tomba de Mns. Romero, San Romero de América. Per mi va ser un moment molt emotiu pel que representa la figura del bisbe mártir. També vàrem anar a l’UCA, (Universitat Centroamericana) on van ser assassinats els jesuîtes, Ellacuría, Segundo Montes i altres. Per ser dia d’eleccions no vam poder visitar el museu que els recorda. Però vam poder passejar pel centre de la ciutat i contemplar alguns monuments destacats, Catedral, Palacio Nacional…
Palacio Nacional de San Salvador

Dilluns, 2 Viatge de tornada a Condega. Sortida a les 8 am i arribada a les 5 pm.

Condega, 06 de Març del 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada