dimarts, 16 d’abril del 2019

NOTÍCIA AL PUNT

EL PUNT AVUI 10 abril 2019 2.00 h
Banyoles Solidària arriba als 25 anys amb ganes d’estendre’s a la comarca
L’ONG ha executat projectes a l’Amèrica Central i a Àfrica per valor de més d’1,1 milions d’euros Entre les obres destaquen 14 escoles i dos centres sanitaris
RAMON ESTÉBAN  BANYOLES
L’ONG Banyo­les Solidària com­pleix 25 anys i ho com­me­mo­rarà a par­tir d’aquest cap de set­mana amb diver­ses acti­vi­tats, sobre­tot de caire cul­tu­ral. L’enti­tat, amb la qual solen col·labo­rar unes 200 per­so­nes, ha exe­cu­tat o està duent a terme pro­jec­tes en indrets molt des­fa­vo­rits d’El Sal­va­dor, Hon­du­res i Gàmbia. En total, les acci­ons de Banyo­les Solidària durant aquest quart de segle han supo­sat inver­si­ons de més d’1,1 mili­ons d’euros. En el balanç de la feina feta hi figu­ren, per exem­ple, la cons­trucció de 14 esco­les i dos cen­tres sani­ta­ris, a més de diver­ses obres de menor enver­ga­dura. “No estem fent cari­tat; és una qüestió de justícia social”, remarca Josep Callís, mem­bre de l’enti­tat.
Els pro­jec­tes
A El Sal­va­dor, l’ONG banyo­lina tre­ba­lla a la Comu­ni­dad Segundo Mon­tes, on s’han cons­truït esco­les, llars d’infants i men­ja­dors esco­lars; s’ha col·labo­rat en la cap­tació d’aigua pota­ble i en la recu­pe­ració del drets sobre la terra dels indis len­ques, i s’han faci­li­tat beques per a estu­dis. A l’altre país cen­tre­a­me­ricà també s’han con­ce­dit beques als estu­di­ants de Con­denga, on s’ha apa­dri­nat mai­nada amb dis­ca­pa­ci­tats i s’han ins­tal·lat forns solars. També s’ha posat enmarxa una bri­gada mèdica i cons­truït una escola a Los Bol­so­nes, un ter­ri­tori rural molt aban­do­nat per l’admi­nis­tració. A Kerewan (Gàmbia), Banyo­les Solidària hi ha cons­truït pous, ha adqui­rit dos trac­tors amb remolc i ha aixe­cat un dis­pen­sari mèdic.

Alumnes de Segundo Montes (El Salvador) on treballa Banyoles Solidària
Al marge d’aquests pro­jec­tes, el col·lec­tiu es mobi­litza quan es donen situ­a­ci­ons d’emergència con­cre­tes. Ara mateix estan reco­llint fons per als dam­ni­fi­cats pel ter­ratrèmol de Moçambic.
La com­me­mo­ració
El pri­mer acte de la com­me­mo­ració va tenir lloc el cap de set­mana pas­sat, a Santa Maria dels Turers, i va con­sis­tir en un con­cert de les corals Font­co­berta Canta, Coral les Estu­nes i Cor Quarts de Quinze. El següent, el dia 26 d’aquest mes (ajun­ta­ment de Banyo­les, 20 h), serà una taula rodona amb els alcal­des de la comarca, en què es farà balanç de la feina feta per l’enti­tat. L’ONG vol apro­fi­tar l’acte per mirar d’esten­dre’s a la resta del Pla de l’Estany. “Voldríem tenir gent a cada muni­cipi, de manera que ens poguéssim dir Pla de l’Estany Soli­dari”, diu Callís.
Fins a l’octu­bre hi haurà més con­certs soli­da­ris, una festa amb la col·labo­ració dels alum­nes de l’ins­ti­tut Pere Alsius i una xer­rada i excursió sobre l’exili al final de la Guerra Civil.

LA FRASE

No estem fent caritat; és una qüestió de justícia social
Josep Callís MEMBRE DE BANYOLES SOLIDÀRIA



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada