dilluns, 9 de febrer del 2009

Breu informe sobre els projectes de Banyoles Solidària al municipi de Condega, Nicaragua

Aquesta informació ha estat elaborada després de la meva estada de tres mesos i mig a Condega, durant l’estiu de 2008, a partir de l’observació personal dels projectes i del contacte directe amb les persones que hi treballen. Els representants dels diferents projectes formen la Comissió d’Agermanament Condega-Banyoles, constituïda en la nostra contrapart.
Els fons per a la nostra cooperació provenen bàsicament de les institucions municipals (ajuntaments de Banyoles i comarca), comarcals (Consell Comarcal) i provincials (Diputació de Girona), així com de les quotes dels socis i col·laboradors i d’activitats pròpies de Banyoles Solidària.

1. LOS PIPITOS


El Centro de Desarrollo Infantil (CDI) finançat per un any amb 10.000 € de l’Ajuntament de Banyoles. Ocupa tres aules: una, com a àrea de jocs, altra , com a àrea de descans i l’altra , com a menjador, amb possibilitats d’ampliar-ho a més aules si les necessitats ho demanen.
La capacitat actual és de 20 nens/es, la majoria amb discapacitats.
Aquest project respon a una necessitat real del municipi, i és un autèntic repte, ja que és el primer CDI d’aquestes característiques a tot el país.

Els apadrinaments en aquests moments són 7 (4 al poble i 3 a comunitats). Una nena apadrinada va morir a l’agost. Ara estem tramitant un nou apadrinament.
És un projecte molt directe i beneficiós, amb capacitat de transformació real per als nens/es apadrinats i per a les seves famílies.


2. MICROCRÈDITS

2.1.Comunitat de Potrerillos:


El projecte és conegut amb el nom de Banco Comunal “Manos Unidas”
Es va iniciar l’any 2001 amb l’aportació de 500 $ de l’Ajuntament de Camós.
Ja han estat beneficiades 150 persones.
És un projecte que es planteja com a model per altres comunitats. És conegut a diferents llocs del municipi.




Junta Directiva del "Banc Comunal"


2.2. Comunitat de La Laguna de los Hernández:

Projecte de “Microcréditos y acopio de granos básicos”. Està gestionat per un grup de dones, anomenat "El Esfuerzo"
Es va iniciar l’any 2006 amb l’aportació de 1000 € de l’Ajuntament de Cornellà del Terri.
El nombre de beneficiaris a hores d’ara és de 122 persones.

2.3. Comunitat d’El Peñasco:

Projecto de “Fondo Social Comunitario”
És el més jove dels projectes de microcrèdits, es va iniciar el 2007 amb el suport de 1000 € de Banyoles Solidària.
Hi ha hagut 53 famílies beneficiàries.

3. LA FRATERNIDAD

És un centre d’atenció a nens/es i adolescents en situació de risc. "Centro Preventivo", es diu oficialment, perquè té com a objectiu prevenir els perills que amenacen aquests nens/es si deambulen tot el dia pel carrer. La Fraternidad els recull i els ofereix diferents àrees d’activitats: manualitats, reforç escolar, dansa, computació i pintura. A més d’un petit complement alimentari (suc de fruita i galeta).



Els nens/es matriculats al centre són 120, però l’assistència diària és molt irregular.
Banyoles Solidària i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany aportem cada any uns 1000 € aproximadament per a la compra de material i algun mobiliari. Aquest any hem aportat 1200 € per iniciar la instal·lació d’una petita biblioteca amb diccionaris i llibres de lectura i consulta.
La col·laboració es va iniciar l’any 1999.

Reforç alimentari


4. BEQUES

És el projecte més antic de Banyoles Solidària, que es va iniciar el 1996 amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles. Des de l’any 2006 està finançat per la Diputació de Girona.

Han estat becats uns 1500 estudiants de secundària i uns 130 universitaris. Si ho calculem en nombre de beques donades, les xifres serien molt superiors: 15.000 beques de secundària (uns 60 US$ anuals cada beca) i 1.300 beques universitàries (uns 350 US$ anuals cada beca).

5. CASA DE CULTURA

La Casa de Cultura Conthecatl treballa en la promoció dels valors culturals i en la recuperació del patrimoni històric del municipi.
L’any 2006 Banyoles Solidària va aportar 3.000 € per obres de reparació i pintura de l’edifici.
El 2008 Banyoles Solidària va subvencionar un projecte de promoció artística i cultural per valor de 2000 €.

6. FORNS SOLARS

L’Asociación de Mujeres Sol Naciente (AMSONAC) treballa en projectes de promoció de les dones i de defensa del medi ambient.

Durant la segona quinzena del mes de juliol van realitzar el taller de fabricació de 10 forns solars per a 10 dones de la comunitat de El Jobo, que van ser subvencionats amb una aportació de 2.000€ dels fons propis de Banyoles Solidària.


Forn solar a la comunitat de La Laguna


7. “Fortalecimiento a la práctica del fútbol”

L’objectiu d’aquest projecte va ser no solament fomentar l’esport i els seus valors, sinó també allunyar els nens i joves del perills del carrer, on són freqüents les drogues i la violència. Coordinat per la Federació Municipal de futbol de Condega, s’ha realitzat entre els mesos de novembre i desembre de 2008, sota la direcció tècnica d’Edgar Gómez (Lic. en INEFC, de Banyoles) i de Franklin K. Rodríguez d’ADIFAN (Condega).
Banyoles Solidària va aportar 1.000 €.

_______________________________________________________________

PROPOSTES DE NOUS PROJECTES (que la Comissió de Condega ha d’aprovar i Banyoles Solidària haurà de revisar i acceptar, si ho creu convenient)
De LA FRATERNIDAD: “Fortalecimiento de conocimientos básicos en el área de computación con niños/as y adolescentes en situación de riesgo del municipio de Condega, 2009-2012”. (9.840 US$)
D’ADIFAN (Asociación para el Desarrollo Integral de la Familia Nicaragüense): “Apoyo a la producción de granos básicos a jóvenes en la zona de Cantagallo” (6.000 US$)


Àlex Garcia
Banyoles, febrer de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada