dimarts, 24 de febrer del 2009

DIARI DE L'ESTADA A SEGUNDO MONTES 1998 2


Dilluns, 6. Biblioteca.
Reunió amb la Mercedes Ventura i la Dolores Benítez per programar el mes.
Fins al 15 a les escoles. La Dolors i la Rosa a San Luis, els matins i la Carme i jo a El Barrial.
Ens expliquen la situació en què es troba la Comunidad (complicadíssima); la Rosa ho té apuntat i gravat.
Tardes: Biblioteca. Un merder, caòtica (vegeu fotos). I adults.

Dinem amb la Dolores i el seu fill Xavi a Ojo de agua, ca la Martina.
Canvi de plans: a El Barrial hi anirem dos dies a la setmana amb en Basilio, perquè és perillós (violacions, atracaments,...)

A la tarda anem a la Biblioteca de Quebrachos amb la Carme. Un model, organitzada per un alemany. La Lilian ens explica moltes coses: Si acabes l'escolaritat amb el novè grau pots tenir un sou de 400 a 800 colons. Si acabes el batxillerat pots cobrar-ne fins a 1200. El sou normal: 20 colons x 30 dies = 600 colons (sou rural). El sou urbà és de 1000.
Ens trobem a la Guacamaya per reunir-nos amb en Darío (Promotores) i l'Augusto. Ens expliquen la situació actual.
Avui han arribat uns quants homes del FMLN per reparcel·lar. Hi ha també la Jaqui, anglesa. Molta gent.
Anem a dormir més tard repassant vivències. La Dolors s'ha esverat una mica amb el temari de Naturals del nocturn.

Al migdia he trucat a casa. Ens Salvador està ben cansat. Està pendent sempre d'en Joan. Li han tret els punts i diu que se li veu la ferida. La varicel·la va de baixa, però encara no es pot banyar. Però demà el pensa portar al Casal. Salvador, gràcies per deixar-me venir aquí. Gràcies per fer-me la bossa. Avui he trobat les piles del frontal. Ets fantàstic!
Dimarts, 7. La Rosa, Diarrera.Biblioteca tot el dia.
Inventari del material que hem dut.
Sopar amb els nois que reparcel·len terrenys.
dimecres, 8. Barrial.A les 8 i 10 minuts hem anat al Silem per pujar amb en Basilio cap a El Barrial. Allà ens hem trobat amb en Carlos Alberto, coordinador. Les dues primeres hores de classe hem estat la Carme a 1er i jo a 2on. Les classes són molt tradicionals. Els nens tenen un quadern i escriuen el que la mestra fa al "pizarrón". A la 1ª hora feien retroalimentació de llengua. Han escrit tres frases a la pissarra, els nens les copiaven i llavors treien en una llista les paraules agudes. Hi havia quatre nens que no en tenien ni idea i els costava copiar de la pissarra.
Mi mamá prepara el café.
El camión es medio de transporte.
José cantó una canción.
Mamá
Café
Camión
José
Cantó
Canción
Després havien de copiar en una pàgina: Enrique ha viajado por España.
A la segona hora han fet matemàtiques. Repasso:
5- 10- 15- 20- 25- 30- 35- 40- 45- 50- 55- 60- 65- 70- 75- 80- 85- 90- 95- 100.
Copiar-ho a la llibreta i punt. Ha passat l'altra hora.
M'ha semblat depriment el mal ús del temps, el temps que es perd. Les criatures tarden a copiar aquestes coses a la llibreta i deixen de fer altres coses, més interessants. La mestra m'ha dit que no feien experiències pe no perdre les Mates i Llengua. Quina pena!
Jo m'he assegut al costat d'alguna criatura que li costava més i l'ajudava dictant-li les lletres. La mestra, Isabel, m'ha comentat que aquests nens faltaven molt a classe.
Hem dinat a casa la mestra: frijoles, huevo, arroz i tortillas. Bé. Només 6 colons. Després de dinar han vingut els de 6è i 7è. M'ha agradat poder parlar amb ells. Els he explicat qui sóc, què faig, com és Catalunya, el fred, la neu, les muntanyes,...
A 7è hi ha un noi que es diu Salvador. M'ha fet il·lusió.

A 7è hi ha nois de més de 20 anys. Aquest curs han pogut reprendre els estudis. Són nois que ja treballen però que tenen interès a estudiar.
A 6è i 7è he substituït el director, que aquest sí que fa classes. A 6è hem fet castellà: El diálogo. A 7è anàvem per fer ortografia de la B i la V, però ha arribat la Carme dient que havíem de marxar perquè en Basilio ja ens recollia. La Pazita, que també era amb en Basilio, tenia por de pluja.
Realment avui hem estat molt més bé. Ha anat plovent tot el dia i hem estat una mica més fresques.
Dijous, 9. Ojeamos la niña. Chingueamos la niña.Tampoc no ens hem pogut dutxar.
Hem anat amb en Basilio i el coordinador a El Barrial.
La Carme ha estat al Parvulari i jo a 1r. (La mestra, la Celia, tenia la nena malalta. Ahir dormia en una hamaca i li vam fer fotos. Resulta que la "ojeamos" –la vam mirar però no vam tenir contacte físic amb ella- i avui la nena tenia calentura. Per treure-l'hi, avui l'hem d'agafar i fer-la plorar, per treure-li el mal. Al migdia, doncs, l'hem agafada i l'hem "chingueat" i ja jugava.
L'Alberto se'n riu, però la Celia i la Isabel, germanes, hi creuen molt).
Hem fet, al matí, dues sessions amb els nens. Hem anat a dinar a casa les mestres: fideus, frijoles i carbassó fregit. Molt bo! L'avi de la casa té 65 anys i sembla més gran. A la casa es torren i piquen el cafè. Tenen dos pericos. I viuen encara a la casa vella.
A la tarda he estat amb la Celia a 3r fent suport a la Lorenza. Encara està a nivell de 1r. Ells feien socials i parlaven de les infeccions.
He estat una estona amb els de la guarderia. Les dues mestres se les veu molt fermes. Hi ha nens amb conjuntivitis. M'han recitat una poesia sobre la mare, preciosa.
En Basilio ens ha vingut a buscar i molta gent ha aprofitat el viatge per baixar. Hem tancat l'escola. (Una hora abans d'acabar l'horari).
La Dolors i la Rosa estaven al Tercer Cicle. La Dolors ja està més bé que al matí (de la panxa). La Rosa encara no. Han vestit els 7 nens de carrer amb la roba nova.
Hem anat a fer el toc i a esperar el sopar al Centre Cultural.
Mentre esperàvem ha passat la Mia (cooperant belga, que fa molt temps que és aquí) i uns quants alumnes de l'Escola de Música i ens han cantat cançons d'Israel, sud-africanes,...Molt i molt bé. Estan preparant el recital de dissabte a la nit.
Hem sopat: sopa, peix i "papas fritas". La Dolors i la Rosa només arròs blanc, pobretes.
Sovint, cada vespre, tenim l'Augusto amb nosaltres. Suposo que li fa il·lusió parlar amb gent de fora. I a més a més la Rosa porta sempre molta marxa, encara que no estigui bé. Li sembla, a l'Augusto, que l'hauríem de portar al metge, a la Rosa. Demà hi anirem.
Divendres, 10. A Gotera. Mail d'en Salvador.
M'he dutxat. A esmorzar! La Rosa s'ha quedat al llit. Cap a la Biblioteca. Ens han ajudat en Xavi i l'Helmer.

A les 12 hem anat a veure com estava la Rosa. Continuava malament. Hem optat per dur-la al metge a Gotera amb en Basilio. El metge li ha diagnosticat una gastroenteritis. Més pastilles. Visita al metge: 50 colons. Farmàcia 250 colons. Sembla que la farmàcia dóna molt per viure. Hi havia vuit dependents. Gotera també és ben lleig. L'església, tipus colonial, m'ha recordat els dibuixos que ens enviaven els nens.
Quan hem arribat, la Dolores, tot i que ja havíem parlat amb la Mercedes, s'ha enfadat perquè no havíem consultat la Promotora de Salud, la Lilian. Ha fet quedar tant sí com no la Rosa a casa de la promotora.
A la tarda hem acabat d'ordenar el Centre de Recursos. Ha quedat molt bé. Hem recuperat jocs, que estaven empolsinats per les prestatgeries de la sala de baix.
Hem portat les coses indispensables de la Rosa a casa de la Lilian, i hem anat a sopar. A aquesta hora sempre apareix l'Augusto, un gran personatge. Ens ha ofert pelis. Podem fer alguna passada de pelis.

Dissabte, 11. Escola de música.Al matí, concert de l'Escola de Música. Molt bonic. A la tarda, a Gotera a comprar menjar per la Rosa.
A la nit hi haurà ball amb el Grup Morazán.
Components del Grupo Morazán:
Adonai
Meimi
Neftalí Gómez
Misael
Neftalí
Álex.
El noi de la ràdio es diu Tomás.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada