dijous, 12 de febrer del 2009

PERSONES QUE ENS VAM ANAR TROBANT PELS CAMINS DEL SALVADOR 1998


Mercedes

Dirigent del SILEM*.

Profundament reflexiva, crítica i amb un gran carisma. -Ho hem de comunicar a la Mercedes, això!-Hem de demanar a la Mercedes què li sembla.-Parlem-ne primer amb la Mercedes.Molt dialogant i molt transparent. T'inspira un no sé què, unes bones vibres.
SILEM. Sistema Local de Educación de la Comunidad Segundo Montes. Des del refugi d'Honduras (del 1980 al 1990) una de les prioritats que es va marcar la Comunidad va ser l'educació. Quan van arribar al refugi hi havia un 85% d'analfabets. Quan en van tornar eren només un 15%. Això només va ser possible perquè van esmerçar-hi molts esforços. Noiets de tretze o catorze anys ja feien de mestres, fins i tot, a gent adulta. Seguien el mètode d'educació d'adults de Paulo Freire, l'educació popular. Ara, a uns quants d'aquests nois, la Universitat de Girona els ha tramès el Títol de Mestre.


Daisy.


Orfilia, Una dona molt activa.

Durant la setmana era a la capital perquè és membre del Parlament. Els dissabtes al matí: capacitació de líders (li cal?). Dissabtes a la tarda: reunió amb ADIM. Dissabtes al vespre: Coordinació de pre-campanya. Diumenge al matí: Un petó als fills i reunió amb la Directiva de FMLN a qualsevol poble del voltant. Diumenge a la tarda: jo ja no ho sé. No podíem pas seguir-la a tot arreu. Total, que per estar amb ella, per poder-hi parlar, havíem d'anar amb ella a les reunions. Hem estat amb coordinadores del FMLN a diferents llocs, a "eventos" amb dirigents del Frente,... Hem recorregut el Morazán Norte amb ella. ADIM. Asociación para el Desarrollo Integral de la Mujer. És una associació que vetlla per la valoració de la dona. Treballa aspectes tant per sensibilitzar les mateixes dones com per moure la societat per al respecte a la dona. Una de les grans preocupacions en aquests moments era la lluita per aconseguir la "paternidad responsable", que els homes es fessin càrrec de les despeses que generen els seus fills, encara que no visquin junts. FMLN. Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional. És un conjunt de diferents partits polítics d'esquerra que es van constituir com a Frente per contrarestar la política feta pels partits de dretes. En el departaments de Morazán hi van trobar bona acollida i resposta. És per això que l'exèrcit va atacar molt els pobles i els habitants d'aquestes terres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada